Geachte heer Wassink,

De deskundigen wordt steeds kritischer als het om de consumptie van suiker gaat. En het heeft even geduurd, maar ook consument is zich hier inmiddels van bewust. Met fors negatieve omzetindexen op frisdranken en sappen als gevolg.  Ik vertel u niets nieuws. Als wereldwijd concern is Coca-Cola nauw betrokken bij – al dan niet gesponsord – wetenschappelijk onderzoek. In Brussel lopen heel wat lobbyisten rond om te zorgen voor regels die soepel genoeg zijn. En uiteraard heeft uw bedrijf een prachtig geformuleerd en maatschappelijk zeer verantwoord beleidsdocument, dat desgevraagd keurig door de voorlichter van dienst wordt opgelepeld.

Maar als ik dan in de supermarkt en in de horeca kijk, valt het me toch erg tegen wat ik daar zie veranderen. Er wordt wat gestunteld met gezondere alternatieven. Light was er al heel lang, tikje verwijfd. Dus kwam er Zero bij, voor de mannen. En een groene steviavariant met ‘minder suiker’, Coca-Cola Life. Waar je over de smaak van de eerste twee nog kunt twisten, is de laatste ronduit vies.

Beste Jef,

Het is al weer vijftien jaar geleden dat we intensief samenwerkten binnen Europartners. Internationaal écht effectief samen inkopen blijkt elke keer weer lastig. Uiteindelijk waren we samen de enige twee overgebleven leden binnen het inkoopverbond. De slagkracht bleek omgekeerd evenredig aan het aantal leden. Ondanks de verschillen in aanpak hebben we mooie resultaten geboekt. 
 
In de jaren daarna ben je intensief bezig geweest om een Nederlandse retailer te kopen. Dat kan ik nu zeggen, omdat het ook vaak in de pers gestaan heeft en omdat je het zelf nu ook bevestigd hebt in een interview in Het Financieele Dagblad. Nederlanders werden in dienst genomen, met veel partijen werden gesprekken gevoerd. Maar het lukte niet. Op zichzelf een compliment; de gevestigde orde had niet zo veel zin in het sterke Colruyt in de achtertuin. In goed Vlaams: een ‘cordon sanitaire’.

Geachte heer Oosterwijk,

Aan de heer Marcel Oosterwijk, algemeen directeur Lidl Nederland
 
Geachte heer Oosterwijk,
 
Twee jaar geleden heb ik u op deze plek complimenten gemaakt. Over de manier waarop u met Lidl uw eigen koers voer, met groot commercieel succes. Die aanpak heeft inmiddels ook branchebrede erkenning gekregen, met uw benoeming tot Foodmanager van het Jaar. 
Zeer verdiend, van harte gefeliciteerd. 
 
In dat licht ben ik erg verbaasd over uw actuele reclamecampagne. Daarin vergelijkt u uw producten direct met de leidende A-merken. Een zwaktebod wat mij betreft. Lidl onwaardig zelfs.

Geachte heren Van den Berg en ’t Hart,

Op een ochtend zat ik aan de keukentafel een samenvatting te lezen van een wetenschappelijk onderzoek door Ton Luijten, methodoloog bij GfK, en Will Reijnders, professor retailmarketing aan de Universiteit van Tilburg. Zij hebben de verslechterende positie van A-merken onderzocht, de groei van het private label en de manier waarop merkfabrikanten vergeefs proberen met promodruk het tij te keren. In de vakpers heb ik weinig over dit onderzoek gelezen. Een aanrader voor iedereen in de branche. Tegelijk lag er op de keukentafel een folder, met voorop Appelsientje als ‘2de gratis’-aanbieding…. Een treffend toeval.