AGF-reus Dole keert terug op de beurs

0
Leestijd: < 1 minuut

Fruit- en groentebedrijf Dole – vooral bekend van de bananen en ananassen – werkt aan een nieuwe beursnotering. Het huidige Dole, dat ontstond na een fusie tussen Total Produce en Dole Food, wil volgens het Financieele Dagblad 26 miljoen aandelen gaan uitgeven tegen een prijs van 20 à 23 dollar. Hiermee wil het bedrijf circa 560 miljoen dollar ophalen. Onder meer Goldman Sachs en Deutsche Bank Securities begeleiden de beursgang.

De Europese Commissie keurde afgelopen maand de fusie tussen Total Produce en Dole Food goed. Daardoor werd Dole Plc, zoals het fusiebedrijf nu heet, het grootste fruit- en groentebedrijf ter wereld.

In 1985 ging de Dole Food Company al eens naar de beurs toen het in handen was van vastgoedmagnaat David Murdock. Diezelfde Murdock haalde Dole in 2003 weer van de beurs. Onder Murdocks regime was het bedrijf intussen wel uitgegroeid van een lokale ananasproducent naar een wereldwijde fruit- en groentereus.

Murdock herhaalde het beurstrucje tussen 2009 en 2013: hij noteerde Dole in 2009 aan de beurs en lijfde het bedrijf in 2013 weer in. In 2017 waren er opnieuw beursplannen, maar die liepen uiteindelijk op niks uit.

Overigens bestaat er nog een ander Dole. De divisie die houdbare Dole-producten maakt (en ook de Aziatische versactiviteiten omvat) werd in 2012 verkocht aan het Japanse Itochu. Dit bedrijf krijgt dit jaar een nieuw Europees hoofdkantoor in Rotterdam. De Europese activiteiten van het andere – straks beursgenoteerde – Dole worden vanuit Hamburg bestierd.