Ahold Delhaize ‘en collega’s’ keren zich tegen Bolsonaro

0
Leestijd: 2 minuten

Gisteren hebben zo’n veertig supermarktbedrijven en levensmiddelenbedrijven via een open brief te kennen geven tegen het beleid van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro te zijn. Bolsonaro is bezig met een wetsvoorstel waarmee grond van de Braziliaanse overheid in handen van particulieren en/of bedrijven zou kunnen komen. Daarmee zou het gemakkelijker worden om delen van het tropisch regenwoud in dat land te veranderen in grond voor landbouw en veeteelt, met name de teelt van soja. De opstellers van de brief wijzen erop dat als die wet van kracht wordt, zij zich genoodzaakt zien om grondstoffen en levensmiddelen uit Brazilië te boycotten.

Onder de ondertekenaars zitten namen als Ahold Delhaize (foto; bron: Ahold Delhaize), Aldi en Lidl uit Duitsland, de Zwitserse food retailers Migros en Coop en de Britse bedrijven Tesco, Sainsbury, Asda, Marks & Spencer en Waitrose. De overkoepelende instantie waaronder deze bedrijven voor deze kwestie vallen, is de ‘Retail Soy Group’, een instelling voor de bevordering van duurzame sojaproductie, met ‘3Keel’ als het uitvoerende bedrijf erachter.

3Keel is een Brits adviesbedrijf op het gebied van duurzaamheid. Op het NOS-Journaal kwam namens Ahold Delhaize Hugo Byrnes, verantwoordelijk voor productintegriteit, aan het woord. Hij stelde dat als de Braziliaanse overheid het behoud van het regenwoud in het Amazone-gebied en andere bossen in dat land nog meer bloot komen te staan aan ontbossing, de retailers overgaan tot een boycot. Een voorbeeld van zo’n boycot zou kunnen zijn: sinaasappels uit Brazilië, die nu voor sinaasappelsap en jus d’orange wordt gebruikt.

De zorgen om het beleid van Bolsonaro zijn niet nieuw. Deze populistische president is nu sinds begin 2019 aan de macht en heeft de zorg voor het behoud van de Braziliaanse natuurgebieden losgelaten, omwille van landbouw en grootgrondbezit. Toen politieke leiders in het westen die hem erop wezen dat hij het toeliet dat ‘de natuurlijke long van de aarde’ (het Amazone-gebied) werd aangetast – bijvoorbeeld de Franse president Macron – stelde Bolsonaro voor dat de westerse landen Brazilië zouden gaan betalen voor het behoud van het Amazone-gebied.

Even voor alle duidelijkheid, Bolsonaro kan met recht populist worden genoemd. Hij ontkende langdurig het gevaar van de coronapandemie en schudde in het voorjaar van vorig jaar tijdens een bijeenkomst nog velen de hand. Toen twee maanden geleden de besmettingen en het dodental in zijn land fors opliepen, vond dat hij sommige landgenoten moesten ophouden met ‘janken’.

Hij heeft herhaaldelijk de militaire dictatuur van de jaren zestig en zeventig in dat land geprezen. Een legerleiding die tegenstanders martelde… ja, dat bestreed Bolsonaro niet, maar de militaire leiders hadden er toen goed aan gedaan om die tegenstanders niet alleen te martelen, maar ook om te brengen. Een faux pas van hem? Nee, dat heeft hij herhaaldelijk gezegd.
Een politica van de oppositie smeet hij ooit in het gezicht dat ze ‘te lelijk was om te verkrachten’. (Die dame had dan wel eerst gezegd dat hij een ‘verkrachter’ was.)

Hoe dan ook, bijzondere man. Daar kan Donald Trump met z’n ‘grab ‘em by the pussy’ nog een puntje aan zuigen.