Ahold Delhaize, Jumbo, Superunie etc. willen EU-wet tegen ontbossing

0
Leestijd: 2 minuten

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), koepelorganisatie van de Nederlandse supermarktbedrijven, heeft afgelopen dinsdag een verklaring ondertekend die een oproep is aan de Europese Commissie: vorm een wet die bossen en andere ‘natuurlijke ecosystemen’ moet beschermen.

Dat heeft het CBL niet alleen gedaan. Andere ondertekenaars van die verklaring zijn o.a. Ahold Delhaize, Jumbo, Superunie, Edeka, Lidl in Duitsland, Aldi Nord en Aldi Süd in Duitsland, Edeka-dochter Netto (een discountformule van Edeka) en verder Waitrose, Carrefour, het Zweedse Axfood en het Duitse Budni (na ‘DM’, Rossman en Müller de vierde drogisterijketen van dat land). Verder zijn fabrikanten ondertekenaars van de verklaring, zoals L’Oréal, Groupe Bel en Vandemoortele. En ook cateraars als Compass en Sodexo. En een beleggingsmaatschappij als Robeco.

De retailers, fabrikanten, financiële instellingen en koepelorganisaties roepen de EU op om wetgeving te maken die ontbossing tegengaat. Als zo’n wetgeving er is, kunnen partijen beter traceren hoe grondstoffen zijn gekweekt, geteeld of geproduceerd. Het CBL wijst erop dat – da’s niks nieuws – ontbossing en de vernietiging van ‘ecosystemen’ zoals savannes of grasland de klimaatverandering verergeren, en daarnaast de biodiversiteit bedreigen.

Het CBL wijst er ook op dat het sinds 2017 samen met de CBL-leden een verklaring heeft ondertekend om ontbossing in de ‘Cerrado’ tegen te gaan, een Braziliaans natuurgebied dat zowel een savannelandschap als tropisch regenwoud omvat. In de Cerrado wordt soja geteeld dat als veevoer dient.

Twee weken geleden meldden we al dat zo’n veertig supermarktbedrijven en levensmiddelenbedrijven via een open brief het beleid van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro een halt te willen toeroepen. Bolsonaro is bezig met een wetsvoorstel waarmee grond van de Braziliaanse overheid in handen van particulieren en/of bedrijven zou kunnen komen, waardoor de kans groter wordt dat nog meer natuurlandschap verloren zal gaan. Zij verklaarden dat als die wetgeving verandert, ze grondstoffen en levensmiddelen uit Brazilië zullen boycotten.