Ahold Delhaize: stevige start

0
Leestijd: 2 minuten
Ahold Delhaize rapporteert vandaag voor het eerst de gezamenlijke kwartaalcijfers van het fusiebedrijf. Daaruit blijkt dat in het derde kwartaal een stevig hogere omzet en winst is gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet bedroeg € 14,5 mrd, een stijging van 2,6% ten opzichte van het derde kwartaal van 2015. De operationele winst steeg met 1,0% naar € 425 mln.
In ons land boekte Ahold (dus alleen AH, maar ook Bol.com, Etos, Gall & Gall) 4,3% meer omzet en in België wist Delhaize 1,7% meer omzet te behalen. De meest spectaculaire groeicijfers kwamen echter uit Centraal- en Zuidoost-Europa. In onder meer Griekenland (Alfa Beta) en Roemenië (Mega Image), waar uitsluitend Delhaize actief is, steeg de omzet met 8,4%, naar € 1,3 mrd. In Servië (Maxi, Tempo) en Tsjechië (Albert) was de omzet stabiel.

In de Verenigde Staten staan de prijzen bij de verschillende formules onder druk, maar Ahold Delhaize wist de omzet toch te laten groeien door met name grotere volumes. De omzet van Ahold USA (o.a. Stop & Shop en Giant) steeg 2,0%, bij een lager operationele marge van 6,8%. Delhaize America (o.a. Food Lion en Hannaford) boekte 0,6% meer omzet, met een marge van 6,6%.
De vergelijking van de omzet- en winstcijfers met een jaar geleden is overigens gebaseerd pro formacijfers, die weergeven hoe Ahold Delhaize zou hebben gepresteerd als het bedrijf al vorig jaar was gefuseerd. Ahold Delhaize moet op last van mededingingsautoriteiten winkels afstoten. Die zijn niet meegenomen in de cijfers van vandaag.
Op basis van de pro formacijfers steeg het onderliggende brutobedrijfsresultaat met 3,9% naar € 932 mln. Het onderliggende operationele resultaat kwam 4,3% hoger uit, op € 513 mln.
CEO Dick Boer sprak in zijn toelichting op de cijfers van een “solide prestatie in ons eerste kwartaal sinds de afronding van de grote fusie in juli”. Volgens Boer heeft Ahold Delhaize weliswaar vooruitgang geboekt met de integratie van Ahold en Delhaize, maar komen er daarover pas op 7 december (Ahold Delhaize Capital Markets Day) meer details naar buiten.