Ahold Delhaize vindt kopers voor 86 Amerikaanse supers

0
Leestijd: 2 minuten
Ahold Delhaize heeft overeenstemming bereikt met diverse partijen over de verkoop van in totaal 86 winkels in gebieden waar Ahold en Delhaize beide actief zijn. Het afstoten van de winkels is een van de voorwaarden van de Amerikaanse mededingingsautoriteit, de Federal Trade Commission (FTC), voor goedkeuring van de voorgenomen fusie tussen Ahold en Delhaize. De af te stoten winkels worden verkocht aan gevestigde supermarktbedrijven als Weis, Tops Markets en Supervalu.
Er is vanuit de VS nog altijd geen officieel groen licht voor de fusie, al zeggen Ahold en Delhaize vandaag op schema te liggenom de fusie nog deze maand af te ronden. Ahold en Delhaize hebben op 24 juni vorig jaar hun voornemen om te fuseren aangekondigd. Samen vormen ze een retailconcern met meer dan 6.500 winkels en meer dan 375.000 medewerkers, die wekelijks ruim 50 miljoen klanten bedienen in de Verenigde Staten en Europa.

Goedkeuring van de FTC is de laatste overgebleven vereiste goedkeuring van een toezichthouder in het fusieproces van Ahold en Delhaize Groep. In maart van dit jaar keurde de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) de fusie voorwaardelijk goed. In diezelfde maand stemden ook de aandeelhouders van beide ondernemingen met een overweldigende meerderheid in met de fusie.
Ahold CEO Dick Boer: “De combinatie van Ahold Delhaize Groep is een unieke kans om nog meer te bieden aan klanten, medewerkers en lokale gemeenschappen. Ahold en Delhaize Groep hebben samen hard gewerkt om de mededingingsrechtelijke bezwaren die de FTC heeft opgebracht weg te nemen, en we zijn tevreden dat we sterke, gerenommeerde kopers hebben gevonden voor de winkels die we in dit kader moeten afstoten. We zijn zeer dankbaar voor de steun van onze klanten en medewerkers op deze locaties en hebben het volste vertrouwen dat de nieuwe eigenaars de lokale gemeenschappen goed zullen blijven bedienen.”
De kopers van de 86 af te stoten winkels zijn:
• New Albertson’s Inc, onderdeel van Albertsons Companies (Idaho), koopt één Giant Food-winkel in Maryland;
• Big Y, gevestigd in Massachusetts, koopt 8 Hannaford-winkels in het oosten van Massachusetts;
• Publix, gevestigd in Florida, koopt 10 Martin’s-winkels in Richmond, Virginia;
• Saubel’s Markets, gevestigd in Pennsylvania, koopt één Food Lion-winkel in York, Pennsylvania;
• Supervalu, (Minnesota), koopt 22 Food Lion-winkels in Maryland, Pennsylvania, Virginia en West Virginia;
• Tops Markets (New York), koopt vier Stop & Shops (één in Massachusetts) en twee Hannafords in New York;
• Weis Markets, gevestigd in Pennsylvania, koopt 38 Food Lion-winkels in Delaware, Maryland en Virginia