Ahold Delhaize VS mag er 62 supermarkten bij nemen

0
Leestijd: 2 minuten

Ahold Delhaize heeft in de VS toestemming gekregen om 62 supermarkten over te nemen. Het bijzondere is: daar zit ook de keten BI-LO tussen. Die had Ahold Delhaize destijds al, toen het nog Ahold heette. Dat was zo’n beetje de eerste Amerikaanse keten die Ab Heijn, in de jaren tachtig bestuursvoorzitter van Ahold, destijds kocht. Na verloop van tijd werd BI-LO weer verkocht.

Wat gaat Ahold Delhaize precies overnemen? Food Lion neemt 62 supermarkten van de concurrent Southeastern Grocers. Southeastern Grocers werkt met de formules BI-LO en Harveys.

De overnemende partij binnen Ahold Delhaize is Food Lion, een dochterformule in het oosten en zuidoosten van de VS en vóór de samengang van Ahold en Delhaize de Amerikaanse supermarktdochter van Delhaize. Delhaize nam die keten in 1974 over, toen de keten nog Food Town heette. Enkele jaren later werd dit Food Lion (om er een Belgisch sausje overheen te doen: Delhaize zelf heette toen in België zelf nog Delhaize De Leeuw in Vlaanderen en Delhaize Le Lion in Wallonië). De overname zit ook in het marktgebied van Food Lion: die 62 supermarkten liggen in de staten North Carolina, South Carolina en Georgia.

De overnamewens was al bekend: in juni maakte Ahold Delhaize bekend deze winkels te willen overnemen. Maar de mededingingswaakhond in de VS, de Federal Trade Commission, heeft deze week de overname goedgekeurd.

Ahold Delhaize-ceo Frans Muller zei enkele maanden geleden in Het Financieele Dagblad nog dat hij er tijdens de coronacrisis geen winkels bij wilde hebben. Maar: dat ging om de uitbreiding van een winkelnetwerk om consumenten tijdens de coronaperiode met die anderhalvemetermaatregel en een dichte horeca ‘meer ruimte’ te bieden om eten en drinken te kopen.

Deze overname is dus wel iets anders, dat is gewoon een uitbreiding van omzet en marktaandeel in de VS. Een ander opmerkelijk aspect aan deze overname is dat Ahold Delhaize geen overnamebedrag bekend maakt. Je zou zeggen dat beursgenoteerde bedrijven dat doorgaans wél doen. ‘Komen we nog op terug’, zeggen we alvast. De supermarkten zullen worden omgebouwd tot Food Lion.