‘Al tachtig jaar’ Dirk en Mercatorplein A’dam

0
Leestijd: 2 minuten

Gisteren heropende Dirk van den Broek een filiaal dat binnen de geschiedenis van het bedrijf als een soort erfgoed fungeert. Het filiaal aan het Amsterdamse Mercatorplein werd heropend. Die Dirk is vernieuwd, bijvoorbeeld: zelfscan is toegevoegd, er is nu een gesloten geldsysteem en de koeltechniek is vernieuwd. Maar veelzeggender is: aan de buitenkant heeft het winkelpand historische foto’s van Dirk.

Wat is het geval? De eerste Van den Broek is melkboer en gaat de huizen langs, maar in 1942 verbieden de Duitsers (bezetters in oorlogstijd, van mei 1940 tot mei 1945) het uitventen van melk. Melkboer Van den Broek koopt daarom een pand aan het Mercatorplein en opent dat pand als winkel, voor de verkoop van melk, boter, kaas, vleeswaren en eieren. En jaren later, na de oorlog, ook andere levensmiddelen en delicatessen.

In een persbericht van Dirk komt filiaalmanager Achmed Nait-Rrami aan het woord: “Ik ben opgegroeid in Amsterdam-West en als kleine jongen deed ik samen met mijn ouders boodschappen bij Dirk op het Mercatorplein. Twintig jaar geleden werkte ik al op deze locatie en nu sta ik hier als supermarktmanager. We verwelkomen hier veel vaste klanten. Sommigen van hen doen al hun hele leven boodschappen bij Dirk. Deze locatie is dus een stukje historie in Amsterdam. Al tachtig jaar zit Dirk van den Boek op het Mercatorplein (…).”

Overigens, het is niet zo dat die Dirk al tachtig jaar daar zit. Die ene winkel van de oude Van den Broek uit 1942 is niet het filiaal van nu. In 1996 gaat Dirk weg uit dat oorspronkelijke pand en gaat het naar een ander pand aan dat plein. Maar goed, het is en blijft ‘Dirk aan het Mercatorplein’.

En toepasselijk ook: Mercator is vooral de eigennaam van de vroegere Nederlandse cartograaf, maar dat was een ’verlatijnde’ naam. Mercator is Latijn voor: handelaar, marktkoopman.