Albert Heijn, Spar, La Place en maaltijdbezorgers

0
Leestijd: 3 minuten

Albert Heijn, Spar en horecaformule La Place van de Jumbo Food Groep hebben alle drie bekendgemaakt dat ze een nieuwe stap zetten in het bezorgen van maaltijden. De berichtgeving van deze drie komt bijna tegelijk, in twee dagen.

Daardoor werken ze binnenkort alle drie samen met Thuisbezorgd.nl. Albert Heijn liet afgelopen dinsdag weten dat het volgende week een proef start om maaltijden, maaltijdcomponenten, verspakketten, pureersoepen etc. te bezorgen door de fietskoeriers van Thuisbezorgd.nl en Deliveroo (zie foto; bron: Albert Heijn). In het geval van Albert Heijn is het een antwoord op zowel de opkomst van de maaltijdbezorgers als de opkomst van de flitsbezorgers.

Albert Heijn begint volgende week met een proef waarbij die maaltijden, verspakketten, pureersoepen etc. kunnen worden besteld in Amsterdam en die bestellingen worden dan ‘georderpickt’ in twee AH-filialen in die stad. En vervolgens brengen fietskoeriers van Thuisbezorgd.nl en Deliveroo die binnen een half uur naar de klant van wie die bestelling afkomt. Het aanbod omvat 1.200 artikelen. AH noemt het zelf zeker niet ‘flitsbezorging’, en het blijft ook ver van de kwestie van die dark stores vandaan, die zo omstreden zijn vanwege de drukte en de overlast voor omwonenden en waar steeds meer gemeenten paal en perk aan willen stellen.

Overigens, fietskoeriers van Thuisbezorgd.nl en Deliveroo reden al rond met bestellingen van AH, maar dat was uit het assortiment van AH To Go. Dan La Place. La Place werkte al samen met Thuisbezorgd.nl, maar heeft zo’n samenwerkingsvorm uitgebreid met UberEats. Het gaat daarbij om het vers-horeca-aanbod van de formule. En de andere grote verandering (naast de uitbreiding met UberEats) is verruiming van het marktgebied. Eerst gold dit voor drie steden, vanaf nu zijn de gebieden ‘Den Bosch Arena’, ‘Eindhoven Piazza’, ‘Rotterdam Alexandrium’, ‘Rotterdam Forum’, ‘Amsterdam Kalverstraat’, ‘Den Haag CS’, Nijmegen en ‘Bergen op Zoom De Parade’. Opmerkelijk: alleen Nijmegen wordt als hele stad genoemd.

Bij Jumbo en La Place is al met al een bijzondere connectie ontstaan: La Place heeft fietskoeriers van Thuisbezorgd.nl en UberEats rondrijden, terwijl Jumbo een tijd geleden is gaan samenwerken met flitsbezorger Gorillas (de familie Van Eerd heeft zelfs een belang genomen in Gorillas).

Daardoor is dit ook op de een of andere manier ongerijmd: het assortiment voor thuisverbruik van Albert Heijn wordt gebracht door maaltijdbezorgers Thuisbezorgd.nl en Deliveroo, bij Jumbo doet flitsbezorger Gorillas dat, en gelden Thuisbezorgd.nl en UberEats als ‘de fietsers’ voor het horeca-aanbod van La Place. En: bij Jumbo-Gorillas gaat het om de claim ‘in elf minuten’. Bij AH met Thuisbezorgd.nl en Deliveroo is de claim ‘binnen dertig minuten’.

En dan Spar: Spar start ook een samenwerking met Thuisbezorgd.nl. Spar vermeldt net als AH weer het aantal producten op het bestelplatform, het zijn er duizend. Bij de proef van Spar zijn twintig Spar-supermarkten gemoeid. En blijkt na verloop van tijd dat dit aanslaat, dan zullen meer Spar-supermarkten volgen. Die eerste twintig Spar-winkels liggen verspreid over het hele land. Maar, aldus Spar in het persbericht, Spar is ook al gestart met Deliveroo. Daarnaast: Thuisbezorgd.nl bracht al artikelen van Spar rond, bij wijze van proef, maar dat waren dan tosti’s van The Tosti Club, dat sinds een tijd onderdeel is van Spar. Daarnaast is ook Maas International een bezorger van Spar.

De grote winnaar in dit geheel lijken de maaltijdbezorgers Thuisbezorgd.nl en Deliveroo te zijn. Die hebben er opeens supermarktpartijen bij als leverancier. Maar het kan ook goed uitpakken voor Albert Heijn, La Place en Spar, uiteraard. De partijen die hier wellicht last van kunnen hebben, zijn de flitsbezorgers. Hun dark stores werden al door gemeenten geweerd. Maaltijdbezorgers nemen nu her en der in testmarktgebieden – voorlopig is dat natuurlijk nog beperkt tot een paar marktgebieden – hun rol en dan zonder die omstreden dark stores.

Daarnaast, UberEats wellicht in mindere mate, maar Thuisbezorgd.nl en Deliveroo krijgen er nu naast horecaleveranciers supermarktleveranciers bij en dat kan hun relevantie in deze markt van branchevervagende bewegingen vergroten. Want horecamaaltijden bezorg je doorgaans vooral ’s avonds, maar supermarktartikelen bezorgen, dat kan op elk moment van de dag.