Bij Albert Heijn XL: de Aziatische wokkomkommer

0
Leestijd: 3 minuten

Albert Heijn XL, Ekoplaza en agf-speciaalzaken hebben sinds kort een nieuwe komkommervariant: de Aziatische wokkomkommer. Prachtig woord voor ‘scrabbelaars’, probeer deze maar eens op je bord te krijgen, niet je eetbord, maar je Scrabble-bord, welteverstaan.

Het is een bericht van pr-bureau TOT dat deze week voorbijkwam (dat kennelijk van mening is dat het woord, ‘wokkomkommer’ uit twee woorden bestaat: ‘wok’ en ‘komkommer’, maar dat is natuurlijk niet zo – dus, wij steunen de rechtgeaarde goed spellende Scrabble-fanaten), en de klant achter TOT blijkt RijkZwaan te zijn, een Nederlandse veredelaar van agf.

Wat doet RijkZwaan? Nou, bijvoorbeeld: RijkZwaan kwam jaren geleden met een agf-artikel, van drie saladesoorten, aan elkaar verbonden door middel van de kluit. Sindsdien is deze ‘saladetrio’ bij verschillende serviceformules verkrijgbaar (al gelang naar het seizoen dan).

Is een ‘nieuwe groente’ groot nieuws? Dat hóeft niet per se, maar het zou best kunnen. Lastige vraag aan senioren: wanneer at u voor het eerst broccoli? Internetzoekerij leert ons dat het ‘Centraal Bureau voor de Tuinbouwveilingen’ in 1979 begon met de distributie van broccoli. Maar: die broccoli heeft pas in de jaren negentig van de vorige eeuw opgang gemaakt. En vandaag is hij uiteraard niet meer weg te denken uit het reguliere assortiment van de supermarkt.

Zo heel af en toe komt dus er een nieuwe groente bij. Broccoli was in Italië al eeuwenoud, maar is dus pas in een kleine laatste dertig jaar gemeengoed geworden op het Hollandse avondmaaltijdbord. Groene asperges: ook die zijn er nog niet zo lang. Meiraapjes: die waren er misschien al heel lang, maar AH begon daar jaren geleden in het voorjaar (weer) werk van te maken. Paksoi? Eind jaren negentig vorige eeuw, of wellicht nog net voor de komst van de euro, begin deze eeuw?

The Greenery kwam daarmee, zeggen we zo even uit ons blote hoofd (wie het beter weet, mail ons gerust… rectificeren ‘is onze passie’). Is het van belang? Ja, voor de supermarktsector zeker wel: kijk naar de opkomst van broccoli en besef dat een nieuwe groente vanuit het niets een hardloper in het assortiment kan worden. Ooit hadden we in Nederland geen banaan, vandaag de dag is het ‘de grootste sku (stock-keeping unit) uit het hele supermarktassortiment’.

En nu is er dus een wokkomkommer. Een komkommer die geschikt is voor warme bereiding. Volgens RijkZwaan (of TOT) is de komkommer zoals wij die tot nu toe vandaag de dag kennen, niet geschikt voor warme bereiding. Hij wordt niet knapperig, maar slap. En omdat die komkommer zoveel water bevat, was het helemaal geen groente die een mooi roerbakresultaat oplevert. Maar de Aziatische wokkomkommer wel, die blijft knapperig. Schillen is niet nodig, gewoon even wassen en in stukkies snijden en hup, de wok in. Een toevoeging aan wat doorgaans vaak wordt gewokt: uien, paprika, stukkies wortel, courgette… En denk uiteraard ook de vele voorgesneden wokgroentevarianten in zakjes. De wokkomkommer kan daar nu sinds deze week bij.

Op dit moment voor zover bekend dus alleen bij AH XL, en een biologische variant bij Ekoplaza. En of deze bobbelige (laten we zeggen: het lijkt op een ‘gewone’ komkommer, maar dan een die het apepokkenvirus heeft opgelopen, maar dat soort ajakkes-associaties kun je altijd wel hebben bij nieuwe groentesoorten) Maar gaat deze komkommersoort nu een hoge vlucht nemen? De tijd zal het leren.

Maar dan nog even dit. In het bericht van TOT lezen we: ‘Hollandse komkommers bevatten vrij veel vocht, waardoor ze bij verhitting al snel slap en taai worden’. Met andere woorden, hier past een beleefde, edoch strenge reprimande aan de bedenkers van de recepten van maaltijden die de Nederlandse supermarktreceptenbladen elke maand weer volstouwen met ‘inspiratie’, dus de receptenbedenkers van de Allerhande (van AH), Boodschappen (van Superunie-leden) en de Hallo Jumbo-uitgaven (van Jumbo). Want? Je zou zeggen dat tot nu toe nooit de komkommer is aanbevolen als onderdeel van een roerbakgerecht. Maar: zoeken we op internet even op ‘komkommer roerbakken’ of aanverwante termen, dan duikelen er meteen allerlei roerbakgerechten op met daarin komkommer. Jawel, die bekende komkommer, waarvan RijkZwaan en TOT nu zeggen dat-ie zich totaal niet leent voor roerbakgerechten. Foei, receptenpruttelaars, jullie hebben dus jarenlang de kluit – nee, de klant – bedonderd met veel te waterige komkommers die, wij, argeloze Nederlandse consumenten, wanhopig op zoek naar variatie en ‘inspiratie’, telkens maar weer in de wok gooiden omdat het er zo in de receptomschrijving vermeld stond.

En nog even voor de voedselkilometervermijders: moeten we nou opeens weer een komkommer uit Azië gaan oppeuzelen? En daarmee duizenden kilometers CO2 in onze mond stoppen? Nee, want die Aziatische wokkomkommer mag volgens TOT/RijkZwaan echt wel van Aziatische komaf zijn, maar hij wordt gewoon in Nederland geteeld.

Gezien de opkomst van het roerbakken voorspellen wij een enorm potentieel voor deze nieuwe komkommer (maar we gaan er niet om wedden, met een dure fles wijn, of vijf kilo wokkomkommer).