Drank na acht uur ‘s avonds

0
Leestijd: 2 minuten

De coronamaatregelen die afgelopen dinsdag werden aangekondigd, zorgen ook nu weer voor verwarring. Aan de onduidelijkheid over mondkapjes mag dan binnenkort een einde komen, nu is het de alcoholverkoop na acht uur ’s avonds die voor verwarring zorgt.

De regering, het Outbreak Management Team en het RIVM zijn met nieuwe maatregelen gekomen waarbij vooral het anti-alcoholbeleid opvalt. Het adagium is: wie alcoholische dranken nuttigt in de horeca en het worden er een paar meer en zo, die vergeet de anderhalve meter in acht te houden. Klinkt logisch, na een biertje of tien vergeet je wel meer.

Dus is het nu: opnieuw de horeca aan banden. Maar ook andere partijen. Omdat er al een paar keer flink alcoholische dranken in een avondwinkel of een AH met lange openingsuren is ingeslagen, gaat de drankverkoop na acht uur ’s avonds in de ban.

Een dag later zie je de verwarring bij het CBL en de leden toeslaan. Heel wat supermarkten zijn tot negen uur geopend, sommige zelfs tot tien uur. Ga je dan de bier-, wijn- en likeurschappen van plakstroken voorzien? Die er dan ’s morgens om acht uur meteen weer van afmoeten?

Supermarktkoepel CBL wil even een week de tijd hebben om een en ander goed geregeld te krijgen. Het CBL zegt: een supermarkt die langdurig open is, kan bijdragen aan de coronamaatregelen. Omdat je dan ook nog tussen 8 en 9 boodschappen kunt doen. Dat zorgt voor meer spreiding.

Maar als dan alcohol verkopen verboden wordt, zou je aan die klanten dus de verkoop van bier, wijn etc. moeten staken. Dat kan ruzie opleveren. Het CBL geeft als voorbeeld iemand die net na achten in de kassarij staat, met een fles wijn of een krat bier. Sommige leden gaan nu al op acht uur sluiten, om mogelijke ruzies tussen klant en personeel te voorkomen. Deen heeft gemeld voortaan niet meer langer dan acht uur ’s avonds open te zijn.

En dan hebben we nog online: je zou dan als consument ook niet meer na acht uur via internet alcoholische drank mogen bestellen. CBL weer: geef ons een week de tijd om dit te regelen, want dat moet in de software van de leden komen te zitten.
Wordt vervolgd.