Aldi ‘beste’ in omgang met leveranciers in Engeland

0
Leestijd: < 1 minuut

In het Verenigd Koninkrijk is Aldi uitgeroepen tot de formule die de regels van de gedragscode in de omgang met leveranciers het beste naleeft. Dat is geen verkiezing binnen de sector, maar een jaarlijkse uitkomst van de instelling ‘Groceries Code Adjudicator’ (GCA), een Brits overheidsinstelling die daarop toeziet. Voor wie het verrassend vindt dat dat Aldi is geworden: Aldi is dat nu voor de achtste achtereenvolgende keer al.

Deze GCA is niet vergelijkbaar met de Autoriteit Consument & Markt in ons land, de mededingingswaakhond. Engeland heeft er daar trouwens twee van, de Office of Fair Trading en Competition & Markets Authority. De GCA is er specifiek om na te gaan of ketens als Tesco, Sainsbury, Morrison, Asda etc. zich aan de aangenomen gedragsregels in de omgang met leveranciers houden.

Overigens is ‘winnaar Aldi’ niet dezelfde als Aldi in Nederland, in Nederland opereert Aldi Nord, terwijl in het Verenigd Koninkrijk Aldi Süd actief is. Maar ook daar is weer wat op aan te merken: in Duitsland maken Aldi Nord en Aldi Süd samen dezelfde reclame op bijvoorbeeld tv. En de Duitse mededingingsautoriteit Bundeskartellamt beschouwt Aldi Nord en Aldi Süd als één bedrijf. Vermoedelijk vooral omdat Aldi Nord en Süd beide in handen zijn van de familie Albrecht, de nazaten van Theo en Karl.