‘Als Unilever Brits wordt, is het slechter beschermd tegen overname’

0
Leestijd: 2 minuten

Enkele weken terug verkondigde Unilever dat het een Brits bedrijf zou worden, een besluit waar met name Den Haag best stil bij bleef. Een advocaat schreef in Het Financieele Dagblad dat Unilever ‘plc’ veel makkelijker kan worden overgenomen. KraftHeinz, stel dat dit geen tweede steen is…

Voor wie het boek van Jeroen Smit over voormalig Unilever-ceo Paul Polman heeft gelezen, is het beeld in zekere zin triest. Unilever, jarenlang meest ‘fastmovende’ kampioen der duurzaamheid (‘dubbele omzet, halve milieubelasting’ als doel), wordt opeens begin 2017 geconfronteerd met een bod van KraftHeinz, het bedrijf dat in het bezit is van beleggersicoon Warren Buffett en die drie Brazilianen van 3G, die het als hobby hebben om kosten uit een bedrijf te knijpen totdat de tube leeg is.

Aandeelhouderswaarde bij uitstek en van een smerige soort, tegenover een multinational dat duurzaam wil worden. Het leidt tot heel wat gekrakeel, zeker als blijkt dat Unilever niet meer ‘tweelandig’ wil zijn en aan het kabinet blijkt te hebben gevraagd om iets te doen om in Nederland te blijven (aan Mark Rutte zelf, ooit personeeldirecteur bij IgloMora Groep). Zoals daar zou zijn: de afschaffing van de dividendbelasting. Die in Engeland niet bestaat. En dan is Nederland te klein, met Jesse Klaver voorop. Meneer Polman wil gewoon € 1,8 miljard van de belastingbetaler om hier te blijven.

Bijna drie jaar later… maakt Polman-opvolger Alan Jope bekend Brits te worden. Nu twee weken geleden.
En dat begon dus allemaal met dat bod van Buffett en dat Braziliaanse sprinkhanentrio.

Afgelopen week schrijft ene Bas Visée, advocaat bij Rutgers en Posch, een ingezonden artikel in Het Financieele Dagblad. Zijn hoofdboodschap: als Unilever helemaal Brits wordt, loopt het meer kans om overgenomen te worden. De Londense high-finance-samenleving zal echt echt geen enkele regel van het Rijnlandse model honoreren. In Nederland wordt meer naar alle stakeholders gekeken en niet alleen naar de financiële stakeholders. Als er ooit een openbaar bod komt op Unilever, vijandig of niet, zullen de aandeelhouders eieren voor hun geld kiezen; in overeenstemming met het Angelsaksische stakeholderscultuur.