Amazon: na Jeff Bezos wordt het Andrew Jassy

0
Leestijd: 2 minuten

Deze week heeft Amazon bekendgemaakt dat Jeff Bezos, ceo van Amazon en door o.a. de waarde van zijn pakket Amazon-aandelen sinds enkele jaren beschouwd als de rijkste persoon ter wereld, komende zomer zal terugtreden. Bezos blijft wel aan het bedrijf verbonden, hijwordt ‘executive chairman’, dat is vergelijkbaar met voorzitter van de raad van commissarissen in ons land.

Daarmee treedt meteen ook de oprichter van Amazon terug. Het concern heeft ook bekendgemaakt wie Bezos gaat opvolgen. Andrew Jassy (foto). Andy, voor vrienden, maar inmiddels ook al in de Amerikaanse media. Jassy is momenteel ceo van het Amazon-onderdeel Amazon Web Services. Hij vervult die functie sinds 2006. Amazon Web Services heeft nooit een andere ‘hoogste man’ binnen de gelederen gehad, omdat Jassy en Bezos zelf in 2003 het initiatief namen om een Amazon-onderdeel voor ‘clouddiensten’ te ontwikkelen.

De bekendmaking van deze wisseling van de wacht kwam tegelijk met de presentatie van de kwartaal- en de jaarcijfers van de internetmoloch. Goed om dan meteen even mee te pikken wat de omzet van Amazon was in 2020. ‘Net product sales’: 216 miljard dollar. ‘Net service sales’: 170 miljard dollar. Maakt bij elkaar: 386 miljard dollar jaaromzet. En dat is omgerekend € 321 miljard. Een jaar eerder was het nog: 280 miljard dollar. Omgerekend € 233 miljard in 2019. Nee, dat is toch echt heel wat meer dan die 8,9% omzetstijging die Nielsen heeft berekend voor de Nederlandse supermarktsector in 2020.

Business Insider heeft de topman-in-wording van Amazon al redelijk flink gegoogled. Hij zou zeer ‘liberal’ zijn, naar Amerikaanse maatstaven dan; fel gekant tegen het politie-optreden van de Black Lives Matter-demonstraties en voorvechter van de lhbti-beweging. Van de andere kant, wat Andrew Jassy over ongelijkheid denkt, geen idee – we bedoelen ermee: volgens Business Insider zou hij de laatste jaren het hoogste bedrag opstrijken bij Amazon, meer dan Bezos zelf. Hij zou in 2016 zelfs met 36 miljoen dollar zijn beloond. Maar goed, Bezos blijft toch de rijkste door dat pakket aandelen. Als het althans klopt wat Forbes elk jaar meldt.