Amsterdam wil ‘Getir-supermarkt’ dicht

0
Leestijd: 2 minuten

De gemeente Amsterdam wil dat de winkel van Getir die van dark store tot supermarkt was omgebouwd, alsnog dicht. Het gaat om een dark store van Getir die de flitsbezorger in juli ombouwde, omdat toen al de gemeente deze dark store wilde sluiten. Getir bouwde deze vestiging toen om in een zaak waar je als consument ook boodschappen kunt doen, om zodoende aan de gemeentelijke eisen te voldoen. Maar daar zegt de gemeente nu alsnog van dat het geen echte supermarkt en geen echte detailhandel is.

Het gaat om de Getir-vestiging aan de Eerste Jacob van Campenstraat in de wijk De Pijp. Volgens de gemeente is de vestiging slechts voor een deel detailhandel, maar die functie is ‘ondergeschikt’ aan de hoofdactiviteit flitsbezorgen. Wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijk Ordening) heeft via een woordvoerder laten weten de vestiging toch nog steeds vooral te zien als een darkstore voor flitsbezorging.

De op Amsterdam en omgeving gerichte krant Het Parool meldt dat deze Getir nauwelijks versartikelen heeft en er gaan ook weinig klanten naartoe, terwijl – zo zei de krant eerder – ‘het bij de Albert Heijn even verderop een komen en gaan van mensen is’. Bij Getir zag Het Parool alleen personeel van Getir.

Getir krijgt eerst nog de kans om te reageren op het besluit van de gemeente en vervolgens kan de flitsbezorger nog naar de rechter stappen. Volgens Het Parool heeft Getir ook een dark store aan de Da Costakade in Oud-West omgebouwd tot een zogeheten supermarkt en ook concurrent Flink zou dat met enkele dark stores hebben gedaan.

Daarnaast heeft Getir nog een dark store aan de Rijnstraat (wijk Rivierenbuurt) en ook die moet van de gemeente sluiten. Deze moet op uiterlijk 17 november gesloten zijn. En ook dit kan Getir nog bij de rechter aanvechten. Getir heeft laten weten het besluit van de gemeente over die ‘dark store/supermarkt’ in De Pijp en over de dark store in de Rivierenbuurt beide ‘onrechtvaardig’ te vinden en vindt dat er met twee maten gemeten wordt. Andere detailhandel doet immers ook aan thuisbezorging, zo luidt het bezwaar van Getir.