‘Anti-vleeslobby’ blijft ook duwen tijdens regeringsformatie

0
Leestijd: 3 minuten

Na enorm gekrakeel in ‘politiek Den Haag’, vooral naar aanleiding van de toeslagenaffaire, de val van het kabinet, de verkiezingen, de notitie ‘Positie Omtzigt, functie elders’ van het notitieblokje van Kajsa Ollongren en de pittige discussies over ‘bestuurscultuur’ en ‘geloofwaardigheid’, is in Den Haag een stilte gevallen. Mariëtte Hamer is aangesteld als formateur en daarmee vormen alle politieke partijen een soort kip die nu aan het broeden is – en die je dus maar beter niet kunt storen.

Maar: de kwesties als ‘boeren en verdienvermogen’, suikertaks, vleestaks, btw-veranderingen etc. spelen nog steeds. Afgelopen dinsdag bijvoorbeeld heeft TAPP Coalitie een brief gestuurd aan informateur Mariëtte Hamer waarin voor een milieuheffing op vlees wordt gepleit.

TAPP Coalitie? Dat is ‘True Animal Protein Price’-coalitie, met als voorman Jeroom Remmers, voorvechter van een rem op de vleesconsumptie en -productie. In die brief pleit Remmers ervoor dat in een nieuw regeerakkoord een milieuheffing op vlees komt te staan, en ook: om die opbrengst van heffing te gebruiken voor een lagere btw op agf en voor compensaties voor boeren met hun geringe inkomsten (foto: hammetjes in de vorm van een varken, in 2 Brüder in Venlo, archief FoodPersonality).

In die brief staat Jeroom Remmers niet alleen. De brief illustreert ook hoe omvangrijk de antivleeslobby vandaag de dag is. De brief is ondertekend door Danone, Alpro, Hak en Ekoplaza. En in het kielzog daarvan noemen we als ‘ondersteuners’ de andere partners van TAPP Coalitie, zoals Beyond Meat, Quorn, Vivera, MVO Nederland, Unilever (niet vanwege Unox, maar vanwege De Vegetarische Slager), Climate Neutral Group, Kipster (de ‘beter-leven’-achtige leverancier van kip van Lidl), Upfield, Oatly, Koppert Cress, cateraar Hutten, Dutch Cuisine, Omnicorn, Green Dish, de Nationale Week zonder Vlees, Caring Farmers, Live Kindly (het vegabedrijf van voormalig Unilever-bestuurder Kees Kruijthoff) etc. etc.

“Ook Duitsland wil een heffing op vlees en zuivel invoeren”, aldus Remmers van TAPP Coalitie in een begeleidend bericht. “Minister Schouten is ook enthousiast over het plan. Ze liet het opnemen in het ChristenUnie-verkiezingsprogramma en werkt aan voorbereidende stappen (…). Steeds meer adviesorganen gaven al groen licht: Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, PBL, RIVM en de adviesrapporten ‘Bouwstenen voor een beter Belastingstelsel’ en ‘Bestemming Parijs’ klimaatroutekaart voor 2030’ van AFM-voorzitter Laura van der Geest. Deze commissie stelde voor een heffing op vlees in te voeren en de opbrengst te gebruiken om broeikasgasemissies te verlagen in de landbouw en bosbouw.”

En nu wachten op een brief van de anti-suikerlobby, de anti-vetlobby, de anti-zoutlobby, de anti-lageprijzenlobby… Deze week meldde Plus Retail dat het zijn aanbod vleesvervangers gaat uitbreiden. Met als reden: de consumptie van vleesvervangers is in Nederland aan het groeien. Dus – zegt Plus Retail – dan gaan we daarin mee. Daarmee volgt Plus Albert Heijn, dat zo’n twee maanden terug het aanbod vleesvervangers, vegetarische en veganistische artikelen sterk uitbreidde, aangekondigd door ‘directeur vers’ Constantijn Ninck Blok van AH.

Dat illustreert dat de supermarktsector een flink eind meegaat in die lobby om de consumptie van vlees terug te dringen of om extra heffingen in te prijzen? Nee, dat is maar half waar.

De wekelijkse aanbiedingen – en dus prijsverlagingen – van Albert Heijn en Plus in hun bancarella’s en actiekoelmeubels gaan gewoon door. Kipfilet, varkenshaas, T-bone, ribeye, gehakt, braadworst, hamburgers: dat gaat ook gewoon door. Met prijsverlaging als aankoopprikkel. En dan zijn door het regenachtige weer de barbecue-acties nog niet van de plank gehaald…
‘En, en’, zei ooit Wouter Kolk als spreker op het Nationaal Food congres en in interviews daarna. Bij de kwestie over vleesconsumptie komt dat ‘en, en’ duidelijk naar boven, de strijd om de consument en zijn/haar bestedingen en de strijd om een beter milieu/minder dierenleed hakken rechtstreeks op elkaar in. Maar ja, een goeie tournedos ís ook gewoon lekker! Dat dilemma blijft.