Asda-eigenaren mogen Asda-tankstations niet uit Asda halen

0
Leestijd: 2 minuten

Een paar dagen geleden maakte het Britse Asda bekend dat in het pompshops van EG Group vooral het premiummerk van Asda te koop gaat aanbieden. Is dat gek? Een beetje wel. Probeer je je het voor te stellen dat in een AH To Go in een pompshop van BP alleen het premiummerk AH Excellent te vinden is. Op de foto bij dit artikel; een ‘Asda on the move’, dus Asda-assortiment met premiumartikelen (bron: Asda). Alleen, hier is alles anders, dit is geen samenwerking, maar: één bedrijf. En dat bedrijf kreeg een tik op de vingers van de Britse overheid. Blijf van de tankstations af! Althans, voor dat bedrag.

EG Group is het bedrijf waar in Nederland Spar mee samenwerkt. In de tankstations en pompshops van EG Group in Nederland zitten inmiddels bijna tweehonderd Spar Express-winkels – of: misschien zijn Spar en EG Group daar al overheen, 196 keer een Spar Express was het getal juni vorig jaar in een interview met Geeske Burema en Pim Dirckz van Spar in FoodPersonality. Bij EG Group gaat dan om tankstations met de namen Esso en Texaco.

Nou terug naar Engeland. Asda is al jaren de nummer drie van de Britse supermarktsector. Zo heel even is het de nummer twee geweest, toen het een tijd lang een groter marktaandeel had dan Sainsbury, maar de coronapandemie bleek al snel weer in het voordeel van de laatste: meer buurtwinkels.

Ongeveer twintig jaar lang was Asda onderdeel van de Amerikaanse retailreus Walmart. Maar Walmart verkocht de supermarktketen vorig jaar. Aan? Aan de hoogst biedende, wellicht. En dat waren: Zuber en Mohsin Issa. De verkoop was begin dit jaar een feit. Zuber en Mohsin Issa: dat zijn? De eigenaren van EG Group. Die namen Asda over van Walmart, samen met investeringsmaatschappij TDR Capital.
De broers Issa vormen een grote knaap in de pompshop- en tankstationsector. Maar ze hebben dus ook supermarktketen Asda. Of dat een tijdelijke situatie is? Dat weten alleen de Issa’s en dat TDR zelf.

En nou iets geks: deze maand wilde EG Group de tankstations overnemen van Asda. Wellicht is dat niet zo bekend, maar in landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben ketens als Tesco, Leclerc of Intermarché bij hun grote weidewinkels eigen tankstations, al jaren. En ook Asda heeft dat.

EG Group, eigenaar van Asda, wilde de tankstations van Asda overhevelen van naar EG Group zelf. En – we zijn nu in the United Kingdom – ‘guess what’: de Britse mededingingsautoriteit stond het niet toe, althans, niet voor het voorgestelde bedrag. Te laag. Waarna de broers Issa en TDR besloten het zo te laten.

Met anderen woorden: je hebt een dochter x (100%) en een dochter y (100%) en je wilt een deel van dochter y verkopen aan dochter x, dan kan een mededingingsautoriteit dat tegenhouden. Voor degenen in de EU die graag bedrijfsonderdelen heen en weer schuiven, is het maar een portie mazzel dat het VK niet meer tot de EU-jurisdictie behoort. Maar garanderen dat je er daarmee ook echt van af bent, nee, dat zeggen we niet.