Asda eindelijk verkocht! Heel Asda? Nee, een klein…

0
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk heeft Walmart gedaan wat het al zo lang wilde: de Britse supermarktketen Asda verkopen. Aan een investeringsmaatschappij, TDR Capital. En wat die ermee gaat doen? Waarschijnlijk niet jarenlang behouden. Zo wordt Asda een beetje een Brits Hema-geval.

Eind vorige week heeft Walmart Asda verkocht. Walmart kocht Asda eind jaren negentig als onderdeel van een beleid om op twee manieren in Europa vaste grond onder de voet te krijgen. In Duitsland werd Wertkauf gekocht en zo snel mogelijk omgebouwd naar Walmart. En in Engeland werd een groot belang in Asda gekocht, maar anders dan in Duitsland bleef de naam op de vele winkelpuien Asda. Twee manieren, kijken wat het beste loopt…

In Duitsland liep het uit op een mislukking. Grote Walmart-winkels her en der, maar allemaal verlieslijdend en zo bleef dat. Na jaren verkocht Walmart de Duitse winkels aan Metro, dat van die winkels een Real maakte. Die keten was er al, maar met de Walmart-winkels erbij werd Real echt groot. Ook dat hielp niet. Metro is Real aan het verkopen, Edeka en Lidl willen de Real-winkels hebben, ieder voor een deel (denk aan Emté-Jumbo-Coop in ons land). Bij Lidl zouden dat dan Kaufland-vestigingen worden. Alleen, de Duitse mededingingsautoriteit ‘Bundeskartellamt’ kijkt nog naar de deal. Voor Metro is Real echt een hoofdpijndossier. Jarenlang aan getrokken, nooit winst gemaakt.

In Engeland was Asda weliswaar lange tijd nog winstgevend genoeg, maar de voorgenomen fusie tussen Sainsbury en Asda – waarbij je eigenlijk bij zou moeten zeggen dat Sainsbury Asda overneemt – van een paar jaar terug was toch dé oplossing, kennelijk ook voor Walmart. Want als je zo groot als Walmart bent, kun je ook Sainsbury overnemen en dan samenvoegen, maar dat gebeurde zeker niet.

Maar goed, zoals gezegd: ‘voorgenomen’. Ruim een jaar later, dat was vorig jaar, zei de Britse mededingingswaakhond: ‘nee, keuren we niet goed’ en zat iedereen in zak en as (behalve de concurrentie dan).

En een retailer als kandidaat om over te nemen kwam niet meer voorbij. Een investeerder, TDR. Dat betaalt € 7,3 miljard. In Het Financieele Dagblad noemen ze TDR een ‘durfinvesteerder’, je houdt je hart al vast.

Trouwens, is Walmart daarmee dan weg uit Europa? Nee. Want Walmart had niet de volle honderd procent aandelen van Asda. Een meerderheidsbelang. O, dan zou je zeggen: dat gaat er nu uit. Maar nee, Walmart behoudt nog een klein belang in Asda. Kennelijk wil één van de twee dat, of Walmart, of TDR, dat is er niet bij gezegd.

Het is zo alsof we met Amerikanen te maken hebben die een tripje door Europa hebben gemaakt en er maar niet helemaal los van willen komen. Of kunnen.