De avondklok: dezelfde afzet bij minder openingsuren?

0
Leestijd: 2 minuten

Vandaag zal in de Tweede Kamer blijken of het het plan van het demissionaire kabinet – avondklok vanaf 20.30 u t/m 4.30 u en ‘maximaal één persoon op bezoek’ etc. – een meerderheid krijgt. Bij een ja gaat er nogal wat gebeuren voor de supermarktsector.

Ten eerste gaan winkels weer vroeger dicht. Vanaf halverwege december moesten supermarkten bijvoorbeeld ingrijpen door hun gangpaden met bier, wijn en andere alcoholische dranken af te schermen voor de klant, vanaf 20.00 u. Nu zou voor veel supermarkten de avondopenstelling op de schop gaan. Veel supermarkten sluiten om acht uur, andere om negen uur, maar in vooral stedelijke gebieden zijn er genoeg supermarkten vaak tot 22.00 u ’s avonds open. En als je niet meer vanaf 20.30 u op straat mag zijn, regel je dat dan met een werkgeversverklaring zodat het wél mag, of pas je de dienstroosters van bijvoorbeeld vulploegmedewerkers zo aan dat ze vóór het tijdstip van de avondklok hun woning hebben kunnen bereiken?

Trouwens, zo’n verklaring, hoe snel is dat geregeld voor iedereen? Voor gezondheidszorgmedewerkers, voor beveiligers van bedrijventerreinen, voor vulploegmedewerkers… Klinkt als een ‘vaccinatieprogramma voor bewijspapiertjes’.

Een andere vraag is ook: stel dat de consumenten net zoveel besteden en consumeren als voorheen, maar je moet wel als supermarkt terug in openingstijden, dan krijg je dus met minder openingsuren net zoveel omzet binnen. Dus wordt daarmee het rendement van een supermarkt nog meer dan het al was. Daar staat tegenover dat er ‘operationeel gedoe’ van komt.

Dezelfde klanten en dezelfde omzet in minder uren, dat houdt in dat je caissières meer uren moeten maken en dat vulploegmedewerkers in minder uren hetzelfde volume moeten verwerken, want het wordt met minder uren bij een gelijkblijvende afzet en omzet dus sneller verkocht. Maar dat kan ook weer meer irritaties bij klanten opwekken. Dat daardoor de paniek en de frustratie bij klanten weer toe zal nemen zoals afgelopen maart, dat lijkt onwaarschijnlijk. Maar een fractie daarvan is eigenlijk niks meer dan logische als we kijken naar de verhouding tussen omzet/besteding, beschikbare vierkante meters en beschikbare winkelopeningstijd.

Dat valt allemaal nog te bezien in de komende dagen, meteen na dat besluit in de Tweede Kamer.