Bavaria neemt nieuwe 0.0% brouwinstallatie Fenix in gebruik

0
Leestijd: 2 minuten

Deze week stroomt een nieuwe Bavaria 0.0% de supermarkten in. Het nieuwe alcoholvrije pils van Bavaria is gebrouwen met Fenix, Bavaria’s volledig nieuwe brouwinstallatie voor alcoholarm en -vrij bier. De officiële brouwdoop vond afgelopen vrijdag plaats.

De nieuwe brouwinstallatie stelt Bavaria in staat om alcoholvrij bier te brouwen dat schuimt, ruikt én smaakt als een alcoholhoudend pils. Het startpunt in het brouwproces is een unieke en geheime receptuur met alcohol, waarna thermische de-alcoholisatie wordt toegepast om de alcohol uit het bier te halen. Door dit onder zeer lage temperatuur te doen, ‘verdampt’ zo min mogelijk van de karakteristieke pilsgeur en -smaak. Het eerste resultaat, de nieuwe Bavaria 0.0%, stroomt middels een ‘soft launch’ vanaf deze week de supermarkten in.

Pionier van alcoholvrij

Romke Swinkels, managing director Nederland: “In 1978 ontwikkelde mijn oom Wim een uniek procedé voor het brouwen van alcoholvrij bier, waardoor we als eerste grote brouwer een alcoholvrij bier op de markt brachten: jarenlang hadden we patent op deze 0.0%-brouwmethode. De afgelopen jaren heeft de alcoholvrije en alcoholarme categorie enorme ontwikkelingen doorgemaakt. Met deze nieuwe installatie en de vernieuwde Bavaria 0.0% zetten we als pionier van alcoholvrij bier een nieuwe stap in het segment waarvoor we in 1978 het fundament legden. Ik ben ontzettend trots op onze brouwers en techneuten die zichzelf hebben uitgedaagd, hier jaren keihard aan hebben gewerkt en uiteindelijk zichzelf hebben overtroffen. Onze Bavaria 0.0% gaat de nieuwe standaard worden in de markt.”

B(r)ouwen aan de toekomst

Na een intensieve vijf jaar durende investering in de brouwinstallatie en het brouwproces, bestaande uit onderzoek, toepassen van nieuwe brouwtechnieken en eindeloos testen, is het zover. Meesterbrouwer Emiel Hendrikx: “De afgelopen vijf jaar zijn gekenmerkt door volharding, waarin we met onze brouwers en techneuten verschillende collega-brouwerijen bezochten en honderden alcoholvrije bieren proefden en analyseerden. Toen we wisten wat er nodig was, hebben we een installatie getekend en gebouwd die volledig voldoet aan onze wensen en eisen. We hebben net zo lang tijd en energie geïnvesteerd totdat we volmondig konden zeggen dat we het beste 0.0% bier op de markt zouden brengen dat we ooit hebben gebrouwen. De nieuwe installatie geeft de nieuwe Bavaria 0.0% een verfrissende smaak, aangenaam hoppige geur en een schuimkraag die écht pilswaardig is. Het voordeel van deze nieuwe installatie is daarnaast dat we ons hele portfolio aan alcoholvrije en alcoholarme bieren kunnen verbreden met nieuwe bieren en biersoorten, zonder te veel te moeten inleveren op de smaak of kwaliteit van het bier. Daartoe waren we met de vorige installatie niet in staat.”

Eerder dit jaar werd met de nieuwe brouwinstallatie ook al handgel voor de zorg gemaakt. Dat wil zeggen dat het restproduct – ethanol – werd opgewerkt tot handgel die voldeed aan de richtlijnen van de WHO en ter beschikking werd gesteld aan de zorg tijdens de eerste coronagolf.