Belasting op zelfscankassa in Brussel van de baan

0
Leestijd: < 1 minuut

De belasting voor supermarkten voor het gebruik van zelfscankassa’s in België gaat niet door. Deze week heeft een zogeheten ‘voogdijminister’ van Brussel de gemeente Sint-Jans-Molenbeek teruggefloten. Het bestuur van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek – een van de 19 gemeenten waar het zogeheten Brusselse Hoofdstedelijk Gewest uit bestaat en meestal aangeduid als ‘Molenbeek’ – kwam vorige maand met dat idee. Het gemeentebestuur beargumenteerde het plan voor die belasting met het argument dat zelfscankassa’s ondermijnend zouden zijn voor de sociale cohesie en dat het de werkgelegenheid zou aantasten.

Het plan zou vooral voor Delhaize een nadeel zijn, omdat met name Delhaize in Molenbeek filialen met zelfscankassa’s heeft, met in totaal 14 zelfscankassa’s. Molenbeek wilde voor elke zelfscankassa een jaarlijkse belasting heffen van € 5,600,- en dat zou voor Delhaize dan per jaar € 77.000,- aftikken zijn (foto: de zelfscanruimte van een Delhaize-filiaal, bron: archief FoodPersonality (de maker van deze foto is Erik Hemmes, die voor het blad beeldreportages maakt van buitenlandse formules)).

Maar dat is dus allemaal van de baan nu. Die voogdijminister beargumenteerde, aldus het Belgische foodretailblad en -site Gondola, ook dat België werk moet maken van een verdere digitalisering en dan moet je juist geen belasting gaan heffen op iets als een zelfscankassa. Ten tweede zou het niet kunnen worden aangetoond dat zelfscankassa’s werkgelegenheid verkleinen (personeel van een supermarkt moet bijvoorbeeld alleen al geregeld controles uitvoeren). Ten derde, de klant die graag contact wil met medewerkers, kan nog altijd van een kassa met caissière gebruik maken. En ten vierde, belasting heffen op zelfscankassa’s zou niet stroken met de wens van ‘gezonde concurrentie’ en economische veerkracht.