‘Binnenkort offensief Amazon Go in Engeland’

0
Leestijd: 2 minuten

Amazon zou een offensief starten met de bouw van veel supermarkten, te beginnen in Engeland, en daarnaast Duitsland en Italië. En het zou om Amazon Go-achtige supermarkten gaan (foto: de eerste Amazon Go, in de Amerikaanse stad Seattle, jaren geleden, waar ook het hoofdkantoor van Amazon gevestigd is/fotobron: Amazon), zonder kassa’s.

Een Britse nieuwssite komt een paar dagen terug met dit nieuws: Amazon zou tussen nu en 2024 maar liefst 260 supermarkten in Engeland willen openen en daarnaast nog eens soortgelijke winkels in Duitsland, Spanje en Italië, al is daarvan niet bekend hoeveel. Het zou in Engeland gaan om ongeveer 260 filialen, allemaal zonder kassa – dus Amazon Go-achtige winkels. Er zouden er zo’n 60 komend jaar worden gebouwd, 100 in 2023 en nog eens 100 in 2024.

Daarmee zou Amazon opeens behalve internetaanbieder ook een supermarktketen worden. In een uitgelekt intern document zou staan dat vanaf 2022 Amazon elke week in het Verenigd Koninkrijk twee Amazon Go-achtige supermarkten zou openen. Momenteel zijn er zes Amazon Go-achtige supermarkten in dat land.

Daarmee lijkt Amazon z’n terughoudendheid tot nu toe met Amazon Go te laten varen. En daarmee zouden foodretailers als marktleider Tesco en de nummers twee t/m vier Sainsbury, Asda en Morrisons een gevoelige tik worden toegebracht.
Saillant detail: klanten boodschappen laten doen zonder af te rekenen aan een kassa met caissière is niet meer alleen voorbehouden aan Amazon. In ons land heeft Albert Heijn hiermee geëxperimenteerd (of het hoofdkantoor in Zaandam, voor medewerkers, en naderhand in een container Schiphol), maar van plannen om dit uit te breiden, blijkt nog niks.

Verder hebben andere foodretailers soortgelijke winkels open. Je zou kunnen spreken van het mogelijke begin van een golf. Tesco heeft sinds ongeveer een maand een kassaloze Tesco in Londen. Rewe heeft sinds deze zomer een kassaloze Rewe in Keulen. En naast de genoemde experimenten van AH in ons land: begin volgend jaar begint Aldi in een nieuw filiaal in Utrecht (hoek Oudegracht/Lange Viestraat) met ‘kassaloos boodschappen doen’.

Met name de stap van Aldi mag verrassend worden genoemd. Van een discounter als Aldi – denk ook aan het verleden van met name Aldi Nord en de zuinigheidsdrift van Theo Albrecht, die gewoonweg bedrijfscultuur werd – zou je eerder verwachten dat het pas een nieuwe technologie omarmt als serviceformules dat gedaan hebben en de kosten van zo’n innovatie flink gedaald zijn.