Bio, de alternatieve weg vooruit

0
Leestijd: 2 minuten

Halverwege januari las ik in het Financieel Dagblad het artikel ‘Biologische landbouw groeit fiks, maar blijft Europees gezien achter’. Nu ben ik zelf geen mediaexpert, maar volgens mij dekt deze kop de lading van het artikel perfect en nodigt deze uit tot verder lezen. Want de biologische landbouw groeit inderdaad sinds 2008 vrijwel onafgebroken. Er wordt inmiddels op 75,205 hectare biologisch geboerd en Nederland telt in totaal 2.076 biologische boeren en tuinders.

Toch ligt de omvang van de Nederlandse biologische sector met 3,2% van de landbouwgronden ver onder het Europese gemiddelde van 7,5% en dat is teleurstellend. Koplopers Zweden (19,2%), Estland (19,7%) en Oostenrijk (24,1%) doen het een stuk beter, onder meer dankzij een actief overheidsbeleid waarbij gangbare boeren worden gesteund tijdens de twee jaar lange omschakeling naar biologisch. In deze periode werken de boeren op een biologische manier (dus zonder kunstmest en landbouwgif), maar kunnen de producten niet worden afgezet als biologisch omdat de bodem en de omgeving een soort detox moeten ondergaan. Vanuit het perspectief van een beginnende bioboer ga je dus door een zware financiële periode waarbij je wel de lasten maar niet de lusten hebt. Vroeger hadden wij in Nederland ook deze transitiesubsidie maar die werden door Henk Bleker (kent u hem nog?) afgeschaft. Maar dat was toen…

Dat de Nederlandse, Europese en globale biologische sector zich de komende jaren significant sneller zal ontwikkelen staat buiten kijf. Zeker nu de Europese Commissie zich nadrukkelijk uitspreekt voor biologische landbouw in haar ambitieuze Green Deal-plannen om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken. Ook de VN-landbouworganisatie (FAO) en de klimaatexperts van de IPCC roepen expliciet op tot meer biologische landbouw. Niet alleen omdat de biologische landbouw wordt gezien als klimaatadaptief, maar ook omdat de bodems van biologische boeren kunnen fungeren als een CO2-spons. Daardoor zijn ze letterlijk een belangrijke ‘SOILution’ in de strijd tegen klimaatverandering.

Daarnaast beginnen steeds meer overheden te beseffen hoe destructief en kostbaar agrochemie eigenlijk is. Wij hebben het dan over ‘true cost accounting’ oftewel eerlijk rekenen, waarbij we steeds beter kunnen uitrekenen wat de verborgen kosten van bijvoorbeeld kunstmest zijn. Als we eenmaal enigszins inzichtelijk hebben hoe hoog die bedragen zijn gaan wij ons logischerwijze afvragen of het wel zo eerlijk is dat wij toekomstige generaties opschepen met de rekening. Zo is er bijvoorbeeld een officieel Frans onderzoek uit 2011 waaruit blijkt dat de Franse overheid een slordige € 522 miljard moet uitgeven om het met pesticiden- en kunstmestvervuilde grondwater schoon te maken. Niet voor niets heeft de Franse president Macron onlangs de belasting op dit soort middelen flink verhoogd. Kortom, de biologische landbouw wordt steeds meer gezien als de nieuwe alternatieve weg vooruit.

Als wij dan met zijn allen dit mooie nieuwe pad gaan bewandelen is het van groot belang dat veel meer mensen binnen en buiten deze prachtige, diverse en toekomstbestendige sector het biologische verhaal helder en vol overtuiging kunnen vertellen. Dat al deze mensen ook in staat zijn om de hardnekkige en vaak onterechte vooroordelen tegen bio te kunnen pareren, zoals ‘bio kan de wereld niet voeden’, ‘het is niet gezonder’, ‘het is allemaal marketing’, ‘ik wil geen rups in mijn sla’. Om al die leuke mensen zoals u te helpen zijn wij als Bionext momenteel volop bezig met de voorbereidingen van een grote informatiecampagne over biologisch. U hoort dus van ons.

Michaël Wilde, directeur Bionext