Bio-komkommers goedkoper dan reguliere

0
Leestijd: 2 minuten

Deze foto kwamen we tegen op Linkedin, doorgeduwd op het netwerk door Jack Stroeken en Ekomenu. De foto is gepost door ene Joyce, ze is woordvoerster van de instantie Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (vergelijkbaar met ons Ministerie van LNV) en ze kreeg de foto van een collega. Biologische komkommers: € 1,49 per stuk. Reguliere komkommers: € 1,99 per stuk.

Dit is de voedingswereld op z’n kop: reguliere komkommers die 25% duurder zijn dan biologische komkommers. Stroeken zegt erbij: dit is een resultaat van een situatie waarin reguliere telers meer kosten maken dan biologische telers. De laatste zijn minder afhankelijk van ontwikkelingen op de grondstoffen- en energiemarkt dan de eerste. De woordvoerster van dat ministerie zegt: dit hebben we inmiddels al wat vaker gezien in de laatste maanden. En zij wijst met name op de factor ‘kunstmest’, waarvan de prijs in het afgelopen jaar – oorlog Rusland-Oekraïne etc. – enorm gestegen is.

Waar liggen deze komkommers? In een Edeka-supermarkt in Berlijn. Voor deze Joyce van het ministerie is het koren op de molen, met de boodschap van ‘zie je wel dat biologische duurzamer is en daardoor op termijn ook prijsattractieven voor de consument’.

Maar ja. Weten we wel waarom de manager of de agf-verantwoordelijke van deze Edeka deze komkommer zo beprijsde? Is dat echt een kwestie van ‘true price’, of moest deze Edeka z’n bio-komkommers afprijzen omdat die er al te lang liggen? Het is maar een foto, een beeld zonder feitelijke uitleg en met vooral interpretatie.

Maar als dat allemaal ‘echt waar’ is wat we hier zien, en biologisch ten opzichte van reguliere levensmiddelen goedkoper wordt in een periode van geopolitieke conflicten zoals die oorlog van Poetin tegen Oekraïne, dan kunnen we nog wat beleven in de ‘ideologisch-geopolitieke strijd’ tussen biologisch en regulier.

Volgende week, trouwens: de biobeurs en ‘biokennisweek’ van 2023, georganiseerd door Bionext, Bio Nederland etc. O, en voor de rechtlijnige voorstanders van biologisch is zo’n foto natuurlijk ‘gefundenes Fressen in Berlin’.