Boeren protesteren tegen grondaankopen Colruyt

0
Leestijd: < 1 minuut

Afgelopen dinsdag hebben Belgische boerenbonden protestacties gehouden bij filialen van de Belgische marktleider Colruyt. Het gaat deze boerenbonden niet om de stikstofcrisis, maar om Colruyt zelf. Colruyt zou op grote schaal grondaankopen doen, van landbouwgrond wel te verstaan (foto: de kassazone van een Colruyt; fotobron: archief FoodPersonality).

De actie hield in dat boeren met trekkers de toegang blokkeerden van een Colruyt in de plaats Aat, in Wallonië (vermoedelijk de parkeerplaats) en ze plakten bij zo’n vijftig andere Colruyt-winkels stickers op de handvatten van winkelwagens waarop het waarom van het protest te lezen was, aldus het Belgische detailhandelsblad en -site Gondola.

Colruyt is sinds enige tijd bezig landbouwgrond op te kopen. Boerenorganisaties Fugea, Boerenforum en het Réseau de Soutien à l’Agriculture Paysanne ageren tegen de grondaankopen van Colruyt. Volgens hen heeft Colim, de vastgoedmaatschappij van Colruyt Group, nu al ongeveer 175 hectare gekocht. Zij wijzen erop dat Colruyt zo veel betaalt dat boeren die grond willen kopen, daar niet tegen op kunnen bieden. Ze spreken van ‘vier keer de gebruikelijke marktprijs’. De boeren vinden de aanpak van Colruyt ‘schadelijk voor de voedselsoevereiniteit’.

Colruyt Group heeft bestreden dat het zo agressief land opkoopt. Wel erkent het volmondig dat het land opkoopt, en dat doet het om ervoor te zorgen dat het bedrijf zoveel mogelijk Belgische waren in het aanbod zal blijven hebben. Colruyt zegt ook dat juist niet tegen de boeren wil strijden in deze kwestie, maar dat het juist met boeren wil samenwerken. Colruyt vindt dat als het bedrijf zelf de grond koopt, boeren dat niet hoeven te doen. En daarmee kunnen ze inkomsten genereren zonder in dure grond te moeten investeren.

Maar kennelijk zien de Belgische boeren dat anders en zijn ze liever zelf eigenaar van landbouwgrond waarop zij verbouwen of vee telen.