Boerenprotest voor niks?

0
Leestijd: 2 minuten

Naar verluidt hebben afgelopen zondag boeren van Farmers Defence Force op het Mediapark in Hilversum gestaan. Met of zonder trekkers, dat zegt het verhaal niet. Mikpunt van het protest: Landbouwminister Carola Schouten, die die avond geïnterviewd zou worden in het avondvullende programma Zomergasten. Maar dat protest blijkt al niet meer nodig te zijn. Die regel van minder krachtig veevoer is van de baan.

De protesten zijn er al sinds afgelopen najaar, toen de eerste stikstofmaatregelen onder de boeren bekend werd en het Malieveld een tractorenveld werd. Maar onlangs was er opnieuw een ‘protestpiek’ (dat klinkt alsof het over coronabesmettingen gaat), met blokkades van onder meer dat AH-dc in Zwolle. De aanleiding was dat de minister met de maatregel was gekomen dat het voer voor koeien tijdelijk minder eiwit zou moeten bevatten dan vandaag de dag gebruikelijk is. Dat zou vier maanden moeten duren.

De kritiek hierop kwam overigens niet alleen van boeren. Ook bijvoorbeeld veeartsen wezen erop dat koeien dat eiwitrijke voer nodig hebben. Voorstanders van de maatregel hebben we voor zover na te gaan valt nooit in de media hun woordje gedaan.

Maar nu, enkele weken verder, blijkt de hittegolf roet in het eten te gooien. Koeien krijgen eiwitrijk krachtvoer en halen ook eiwitten uit het gras dat ze grazend naar binnen werken. Maar: de droogte zorgt ervoor dat er minder eiwitrijk gras beschikbaar is. De maatregel zou oorspronkelijk op 1 september moeten ingaan. Maar inmiddels is het ministerie aan het twijfelen. Het gaat onderzoeken wat de gevolgen zijn van het warme weer en de droogte.

Dus die boeren hebben toen het dc van AH voor niks geblokkeerd. Maar dat konden ze niet weten, uiteraard. Inmiddels is er een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin de maatregel wordt afgeblazen. Het ministerie moet nu op zoek naar alternatieve maatregelen, opnieuw in de agrarische hoek.