Afbeelding
Shutterstock

Formule-Atlas: Boni/Nettorama

Door: Dave van Loon · leestijd 1 minuut Branche & Cijfers

Boni en Nettorama hebben aangekondigd te gaan fuseren. Maar hoe zien de winkelnetwerken van beide supermarktketens eruit en wat zijn de belangrijkste kenmerken. Begin dit jaar publiceerde FoodPersonality de Formule-Atlas met een overzicht van de belangrijkste Nederlandse supermarktformules. Uiteraard ontbraken Boni en Nettorama daarin niet.

Boni Supermarkten  is een van de kleinere regionale supermarktketens van ons land. De keten telt momenteel 50 vestigingen, waarvan de meesten in Gelderland (ten noorden van de Veluwe) en Utrecht liggen. Het afgelopen jaar maakte Boni nog een aardige sprong in het aantal vestigingen doordat het acht winkels van het gefuseerde Plus overnam. Daardoor is het marktgebied flink groter geworden. Zo is Boni nu opeens in het Brabantse Ravestein gevestigd.


Ondanks die uitbreiding naar Brabant is de overlap tussen Boni en fusiepartner Nettorama  uiterst klein. Het Brabantse Nettorama is een supermarktketen met 31 vestigingen, voornamelijk in Noord-Brabant. Nettorama, dat zichzelf steevast als merkendiscounter aanduidt, heeft echter ook winkels die verder weg liggen, bijvoorbeeldin het oosten van het land, rondom Utrecht en in Limburg.


De overlap qua klantprofiel is wel groot. Bij beide formules vormen oudere huishoudens de primaire doelgroep, al hebben die bij Nettorama wel een wat hoger inkomen. De formules delen de secundaire doelgroep die in het Whize-segmentatiemodel wordt aangeduid als ‘Volks en Uitgesproken’ (veelal gezinnen met kinderen met een beneden modaal tot modaal inkomen).

Het laatst bekende marktaandeel van Nettorama is 1,1% (2021). Voor een formule met ‘slechts’ 31 vestigingen mag dat een prestatie heten. Het marktaandeel van Boni, dat net als Nettorama uiterst terughoudend is met het delen van het marktaandeel, bedraagt 0,7% (eveneens 2021), maar dan met 50 winkels. De keuze om samen als Nettorma verder te gaan lijkt mede op basis daarvan een logische keuze. Het gefuseerde bedrijf blijft aangesloten bij inkoopvereniging Superunie.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures

    Nieuwsbrief