
Huismerk sneller duurder geworden dan A-merk
Door: Dave van Loon · leestijd 1 minuut Branche & CijfersHet Financieele Dagblad (FD) heeft data- en insightsbureau Hiiper gevraagd eens naar de prijsverschillen tussen huismerk en A-merk te kijken. Wat blijkt? Huismerken zijn sinds april 2022 procentueel gezien meer in prijs gestegen dan A-merkartikelen.
Huismerken zijn nog altijd voordeliger dan A-merken, maar het relatieve prijsverschil wordt wel kleiner. Dat blijkt uit een analyse van aankoopgegevens en prijsontwikkelingen die Hiiper op verzoek van het FD heeft gemaakt. In september waren huismerkproducten die minimaal een jaar in het schap liggen 13% duurder dan een jaar eerder. A-merken gingen in datzelfde jaar 11% in prijs omhoog. Huismerkproducten stijgen al sinds april 2022 harder in prijs dan de producten van de bekende A-merken.
Supermarktklanten proberen niet alleen geld uit te sparen door huismerken te kopen, ze kopen ook vaker aanbiedingen of gaan naar goedkopere winkels. Dit beeld wordt bevestigd door de nieuwe klantenkringen (eveneens van Hiiper) die FoodPersonality deze week publiceert. Door te switchen naar goedkopere supermarkten beperken ze hun uitgaven enigzins. Consumenten gaven afgelopen kwartaal 8% meer uit aan boodschappen dan een jaar eerder, terwijl de prijzen met 10% omhoog gingen.
Dirk groeit het hardst
Het veranderde boodschappengedrag leidt tot onrust in supermarktland. Consumenten gaan vaker naar goedkopere ketens. Klassieke prijsvechters als Lidl en Aldi, die bijna alleen maar huismerkproducten verkopen, verliezen terrein, maar het gaat juist beter met supermarkten die de verkoop van A-merken combineren met een lage-prijzen. Dirk groeit het hardst, gevolgd door Nettorama en Vomar. Ook Albert Heijn wint dankzij meer promoties marktaandeel. Intussen staan de volumes van veel A-merken onder druk.
Als gevolg van lagere energieprijzen daalt de inflatie weliswaar, maar dat ziet de consument niet terug op de kassabon. De prijzen van supermarktproducten blijven stijgen, alleen minder hard. Supermarkten wijzen, als ze kritiek krijgen op de dure boodschappen, met de beschuldigende vinger naar grote merkfabrikanten. Die zouden doorschieten met hun prijsverhogingen. Sommige verhogingen liggen ver boven het niveau van de markt en de inflatie.
Lichte prijsdaling aanstaande
Dat huismerken sneller duurder worden dan A-merken, hoeft niet te betekenen dat supermarkten een slaatje slaan uit de inflatie, vindt Hiiper-directeur Joep Smeets. Het kan ook zo zijn dat bij huismerken de – duurder geworden – grondstoffen en energie relatief zwaar meewegen in de kostprijs. Ook EFMI-directeur Laurens Sloot is die mening toegedaan. Volgens Sloot bestaat de kostprijs van een A-merk voor de helft uit ingrediënten, bij huismerken is dat 65%.
Boodschappen zijn volgens Sloot de afgelopen twee jaar ongeveer een kwart duurder geworden. Hij verwacht dit najaar een lichte prijsdaling van 1 à 2%, maar houdt er rekening mee dat de prijzen daarna verder omhooggaan, bijvoorbeeld omdat voedselproducenten te maken krijgen met hogere kosten voor verduurzaming van de productie.