Afbeelding
Bart van Dieken

CBS: inflatie februari daalt naar 2,8% door voedingsprijzen

Door: Dave van Loon Branche & Cijfers

Consumentengoederen en -diensten waren in februari 2,8% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In januari was de inflatie nog 3,2%. Het inflatiecijfer van februari is hetzelfde als bij de snelle raming die op 1 maart werd gepubliceerd, maar nu blijkt dat het met name de prijsontwikkeling van voeding aan de daling van de inflatie heeft bijgedragen.

De prijsontwikkeling van voeding zorgde merkbaar voor een daling van de inflatie. Voedingsmiddelen waren in februari 0,3% duurder dan een jaar eerder. In januari waren de prijzen van voeding nog 2,1% hoger dan vorig jaar. De kleinere prijsstijging komt volgens het CBS vooral door de prijsontwikkelingen van brood- en graanproducten, groenten en vlees.


Prijsontwikkeling sinds 2020 totaal (CPI) en van de verschillende voedingsmiddelencategorieën die het CBS hanteert.  

Het CBS publiceert steeds twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens die HICP in februari 2,7% duurder dan vorig jaar. In januari was de inflatie volgens de HICP 3,1%. De inflatie in de eurozone nam in februari af van 2,8% (januari) naar 2,6%.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.