De cao voor offline is ook de cao voor online

0
Leestijd: 2 minuten

Vorige week werd het bekend dat de ‘cao voor het levensmiddelenbedrijf’ zogezegd ‘algemeen verbindend verklaard’ is. Dat meldde het Vakcentrum in een persbericht. Het ‘algemeen verbindend verklaren’ houdt in dat die cao voor het levensmiddelenbedrijf ook geldig is voor bedrijven die zich sterk of helemaal op e-commerce richten, zoals Picnic en flitsbezorgers als Gorillas, Flink en Getir. Dat algemeen verbindend verklaren kan alleen een minister doen, en in dit geval is dat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip (fotobron: Rijksoverheid).

Met dat besluit moeten e-commercepartijen zich erin schikken dat zijn geen eigen cao kunnen hebben. Dat was wel het plan van de werkgeversorganisatie ‘E-commerce Nederland’, die onder andere Picnic als lid heeft, maar ook Gorillas. We hebben E-commerce Nederland om uitleg gevraagd, maar daar is tot nu toe geen reactie op gekomen. E-commerce Nederland wilde voor online-marktpartijen een andere cao. Picnic-topman Michiel Muller heeft daar in verschillende media herhaaldelijk voor gepleit. Begin dit jaar meldde ook – toen nog – financieel directeur Ton van Veen van Jumbo dat Jumbo zich bij E-commerce Nederland zou gaan aansluiten. Albert Heijn daarentegen maakte naderhand bekend dat niet te doen.

Het algemeen verbindend verklaren door de minister ziet het Vakcentrum als een belangrijke winst op dit terrein. Het Vakcentrum behartigt zoals bekend de belangen van zelfstandige supermarktondernemers en sinds enkele jaren ook ondernemers uit de non-fooddetailhandel en ondernemers van een levensmiddelenspeciaalzaak.

“Met het besluit van de minister blijft er een gelijk speelveld”, aldus Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraaten. “De arbeidsvoorwaarden van zowel supermarkten als van e-commercepartijen blijven gelijk, en daarmee voorkom je concurrentievervalsing. De ‘cao e-commerce’ is immers niet algemeen verbindend verklaard en dat was wél de bedoeling van E-commerce Nederland. Het twistpunt was de vraag of e-commerce ook onder de ‘werkingssfeer’ van de cao voor het levensmiddelenbedrijf valt. En de minister heeft dat nu bevestigd.”

In het persbericht zegt het Vakcentrum dat het op alle onderdelen gelijk heeft gekregen. “Zo is de cao E-commerce een (nieuwe) cao die niet algemeen verbindend wordt verklaard en ook niet eerder algemeen verbindend is verklaard. Ook is al sinds 2001 in de CAO voor het Levensmiddelenbedrijf e-commerce in de werkingssfeer opgenomen en dus al (vaker) algemeen verbindend verklaard geweest.
Eveneens heeft Vakcentrum door onafhankelijk onderzoek aangetoond dat bij hun leden 75,5% van de werknemers onder de werkingssfeer van de CAO voor het Levensmiddelenbedrijf valt. Daarmee is de avv representatief voor de gehele sector. Daarnaast hanteren grootwinkelbedrijven die bij de VGL zijn aangesloten, eenzelfde cao als de leden van Vakcentrum.” (Het VGL is de Vereniging van Grootwinkelbedrijven en Levensmiddelen.)