Carrefour België aan vooravond van reorganisatie

0
Leestijd: < 1 minuut

Carrefour België gaat naar verwachting morgen een ingrijpende reorganisatie aankondigen bij de hypermarktdivisie van het bedrijf. Het kwakkelende Carrefour zou daarmee echter wel besluiten in België te blijven.

 

Vanwege de aanhoudend slechte resultaten wordt al enkele jaren in de Belgische ‘distributiesector’ gespeculeerd over een vertrek van Carrefour uit België. Evenals de overname van het Spaanse Promodés is de overname van het Belgische GB, jaren terug, tot nu toe bepaald geen gelukkige zet gebleken.

 

De verwachte reorganisatie zal volgens geruchten met name de hypermarkten van Carrefour in België raken. Carrefour zou de oppervlakten van de hypermarkten willen verkleinen. Er zouden twee typen hypermarkten moeten komen: tot 5.000 m2 en maximaal 8.000 m2 voor de allergrootste locaties.

 

Carrefour zou dit willen bereiken door afscheid te nemen van veel van het non-foodassortiment in de hypermarkten. De vrijkomende vierkante meters zou het willen verhuren aan andere retailers, bijvoorbeeld aan elektrozaken. Het afscheid van het non-foodassortiment heeft voor Carrefour als bijkomend voordeel dat het personeel van de hypermarkten onder een gunstiger CAO kan komen te vallen.

 

Volgens de Belgische retailkenner prof. Gino van Ossel wil Carrefour zich in België concentreren op food en betekent een reorganisatie dat een vertrek uit België voorlopig van de baan is. Volgens Van Ossel heeft Carrefour nu een onduidelijk profiel en is het de laatste jaren te vaak van commerciële koers veranderd. Hij noemt de verwachte reorganisatie bij de hypermarktdivisie de ‘kans van de laatste ronde’.