CBA: golfkartonindustrie kan sterk gestegen vraag aan

0
Leestijd: 2 minuten

De balans in de markt voor golfkartonverpakkingen is het afgelopen jaar door de ingrijpende coronamaatregelen aanzienlijk veranderd. Consumenten zijn massaal anders gaan consumeren. Online aankopen zijn sterk toegenomen en sectoren zoals food (+ 6,9%) en doe-het-zelf, keukens en vloeren (+ 16,8%) hebben daar het meest van geprofiteerd. De totale online handel heeft in 2020 43% meer omgezet dan in 2019. (bron: CBS). De vraag naar golfkartonverpakkingen is volgens CBA, de brancheorganisatie voor de golfkartonindustrie, door dit alles vorig jaar fors opgelopen. Daarbij komt dat golfkarton een duurzame verpakking is en daardoor gewild is bij consumenten. Karton is steeds vaker een vervanger van plastic. De golfkartonindustrie speelt slagvaardig in op al deze ontwikkelingen. De wereld verandert door corona en de golfkartonindustrie gaat hier volop in mee. Aan de groeiende en veranderende vraag van haar klanten komt de golfkartonindustrie volgens Golfkarton.org slagvaardig tegemoet.

Op Europees niveau is wel voelbaar dat de aanvoer van oud papier en karton vanuit Engeland wat vertraging oploopt door Brexit. En China, waar de economie aantrekt, importeert vanaf dit jaar opnieuw papierpulp en testliner. Een stijgende vraag naar papier, in combinatie met in sommige regio’s van Europa schaarser beschikbaar (oud) papier als grondstof, laten zich volgens de algemeen economische principes voelen in de prijs van die belangrijkste grondstof. Maar de voordelen van innovatieve toepassingen van golfkarton en de toenemende erkenning dat papier en karton 100% recyclebaar is en duurzaam, staan hier tegenover. Er is in de Benelux geen gebrek aan de benodigde grondstof. In de Benelux slagen de CBA golfkartonbedrijven er prima in aan de groeiende vraag van klanten te voldoen, creatief en op tijd, stelt brancheorganisatie CBA.

Golfkarton is altijd nieuw, daardoor hygiënisch en ideaal als verpakking van voedsel, groenten en fruit. Het houdt voedsel langer vers en het beschermt de verpakte goederen optimaal tijdens het transport. “Golfkarton verpakkingen hebben een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de groei van de online handel. Mede daardoor werd de verschuiving in consumptiepatronen die COVID-19 in gang heeft gezet mogelijk”, aldus CBA-secretaris Peter van Ostaijen.