CBL gaat niet in op uitnodiging stikstofoverleg Remkes

0
Leestijd: < 1 minuut

“Het CBL vindt het belangrijk om het gesprek met de juiste ketenpartijen aan te gaan over de toekomst van de voedingsmiddelenketen. Omdat de keten donderdag slechts beperkt vertegenwoordigd is, heeft het CBL daarom besloten aankomende donderdag niet aan te schuiven bij het gesprek met de heer Remkes”, aldus een persverklaring van de branchekoepel van de supermarkten.

Daarnaast vindt het CBL het vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen. “Daarna gaat het CBL graag, samen met betrokken ketenpartijen, met de heer Remkes en het kabinet in gesprek.”

Supermarkten en protesterende boeren kwamen vorige maand tegenover elkaar te staan toen in het kader van protesten tegen de stikstofplannen van het kabinet tal van distributiecentra van supermarkten werden geblokkeerd. De economische schade van die acties liep in de tientallen miljoenen euro’s.

Hoewel het CBL de protestacties bij de dc’s van supermarkten scherp veroordeelde, werken supermarkten en foodservicebedrijven in CBL-verband naar eigen zeggen nauw samen met de Nederlandse boeren. Ze voeren al maanden intensieve gesprekken met verschillende groepen boeren over de toekomst van de voedselketen en hun positie.

In deze zogenaamde strategische ketensamenwerkingen wordt gewerkt aan verschillende duurzaamheidseisen. “De branche neemt haar rol in de verduurzamingsdiscussie serieus”, aldus het CBL.