Jules van Well
Jules van Well Shelflife

CBL wil minder contant geld, EU juist méér

· leestijd 4 minuten Algemeen

De kassa zonder contant geld is in opkomst. Maar EU-commissaris Olli Rehn wil juist meer geld in de kassa. Alsjeblieft niet, zegt het CBL.

Een paar jaar geleden leek de Nederlandse burger nog onverschillig over wat er in Brussel werd bedacht. Maar nu de kredietcrisis een eurocrisis is geworden, komen we dagelijks begrotingen van andere Europese landen tegen en vliegen de namen van buitenlandse politici en EU-beleidsmakers ons om de oren.

Onder hen ook Olli Rehn, een Fin, die net als bijvoorbeeld Neelie Kroes lid is van de Europese Commissie. Rehn is belast met de portefeuille ‘uitbreiding van de Europese Unie’ en hij is commissaris voor economische en monetaire zaken.

[caption id=”attachment_1675” align=”alignnone”]Jules van Well[/caption]

Waarom moeten wij op Rehn letten?

Nou, hij ‘gaat over de euro’. En dus… sinds dit jaar zorgen Europese politici en premiers, van Angela Merkel tot Georgos Papandreou, dat ze zijn 06 hebben. Maar daar gaat het ons even niet om.

Zo’n drie maanden geleden, nog vóórdat de eurocrisis zo omvangrijk werd, kwam Rehn met het idee dat supermarkten (en andere detailhandel) meer geld in de kassala beschikbaar zouden moeten hebben. Winkels hebben in zijn ogen te weinig briefjes van honderd en te veel van die ‘hier hebben wij niet van terug’-stickers. De detailhandel zou juist biljetten van meer waarde op voorraad moeten hebben om de burger beter van dienst te zijn. Die moet kunnen afrekenen met biljetten van honderd, tweehonderd en vijfhonderd.

Rehn wilde ook uitbreiden aan de ‘onderkant van de bonbedragen’: de eurocent moet ook terug in het dagelijkse betalingsverkeer. En de twee-eurocent ook.

En waarom moet het CBL daar niets van hebben?

Eerst even over die grote bedragen: kijk nu eens naar de proef van Deen in Almere, zo’n anderhalf jaar terug: een cashloze supermarkt. Andere Deen-filialen hebben ook al kassa’s met alleen chip en pin. In de pilot van Plus in Boxtel zijn ook al twee kassa’s voor alleen chip en pin. En daarvóór hadden we de formule die met één been buiten de branche staat: Marqt. De Marqt-klant kan níet met contant geld betalen.

Het CBL is verbijsterd dat iemand uit de EU dit nu weer voorstelt. ‘Hier hebben wij niet van terug’, dat zagen we overal in supermarkten en pompshops. Met als resultaat dat valsemunters minder winsten overhouden aan hun plannen om valse briefjes van honderd euro te wisselen.

Maar dat is niet alles.

Begin dit jaar maakte de supermarktsector twee overvalgolven mee, aldus hoofd personeel en opleidingen Jules van Well van het CBL. De eerste was een reeks overvallen in Limburg, de tweede een reeks in Friesland. “Bij onze leden zat de schrik er weer in. Het waren opvallende overvallen. Doorgaans vinden overvallen veel meer in de Randstad plaats, en nu waren ineens Limburg en Friesland de regio’s. We hebben hier lering uit moeten trekken: simpel gezegd, het gebeurt niet alleen in Amsterdam of Almere.”

En er was nog iets: het gaat vaak genoeg niet eens meer om daders die vooral geld willen. Van Well: “Er zijn jongere daders bijgekomen, daders van pakweg zestien jaar, die een overval alleen plegen om daarover te kunnen opscheppen binnen hun kring. Het gaat hen niet eens om de hoogte van de buit.”

Maar in dat geval is er toch niks mis met het voorstel van Rehn? Of het nu een briefje van vijftig of van vijfhonderd is, de overvaller overvalt toch wel… Van Well draait die redenering om: “Nee, integendeel, dan hebben zulke jongens én de kick, én een mooie buit. Met de suggestie van Rehn wordt de verleiding dus juist groter. Een onbegrijpelijk advies dus.”

Het CBL is juist met z’n gedachten bij het tegenovergestelde van wat Rehn wil: een mogelijk vervolg op de campagne ‘Klein bedrag? Pinnen mag’, om pinnen te bevorderen. Van Well: “94% van de consumenten pint wel eens in een supermarkt, blijkt uit ons onderzoek ConsumentenTrends. Er blijkt ook uit dat er draagvlak is voor de vermindering van contante betalingen, 80% vindt het een goed plan. Met een vervolgcampagne zouden we het aantal pinbetalingen nog verder kunnen vergroten.” En het CBL begint met nog een andere campagne: supermarkten moeten minimaal één kassa hebben waar niet met contant geld kan worden betaald. Van Well: “Op dit moment is 5% van alle supermarkten voorzien van zo’n cashloze kassa. Dat willen we verder opschroeven.”

En die ‘kleine’ muntjes dan?

Komen we op de andere wens van EU-commissaris Rehn. Kijk, niet alle supermarkten in Nederland ronden betalingen af. Wie bij Lidl een toetje met room koopt, betaalt daarvoor 15 eurocent, terwijl het 17 eurocent kost. Afgerond dus. Wie bij Aldi echter zo’n toetje koopt – kost daar ook 17 eurocent – betaalt daarvoor ook 17 eurocent. Wie met een muntje van 20 eurocent betaalt – proef op de som gedaan – krijgt een munt van 2 eurocent en een van 1 terug. Aldi gebruikt nog gewoon de muntjes van één en twee eurocent.

En zó wil Rehn het hebben: de muntjes van één en twee eurocent terug in die kassala! Nog zo’n voorstel waar het CBL van gruwt. Sinds 2004 ronden de supermarkten bonbedragen af. Niet bij pinnen en chippen, maar wel bij contant betalen. De verdwijning van de twee muntjes met de kleinste waarden levert de supermarkt een enorme winst op: minder tijd kwijt aan de kassa, minder handelingen, bijvoorbeeld doordat de rollen met die muntjes er niet meer zijn.

En afrondingswinsten? Dat bestrijdt het CBL. De afrondingen pakken nu eens gunstig uit de voor de supermarkt, dan weer voor de klant.

En wat nu?

Tja, met alle respect, maar Rehn heeft als EU-commissaris n

atuurlijk wel eventjes iets meer macht in Europa dan ‘ons aller CBL’. Van Well denkt dat het een proefballon is: “Rehn heeft gezegd: ‘Ik geef de betrokken partijen drie jaar de tijd om hier werk van te maken.’ Waarschijnlijk laat hij de kwestie drie jaar rusten en maakt hij dan de balans op. Hij beoordeelt dat wat er met zijn voorstel gedaan is: óf de detailhandel heeft zijn voorstel in de praktijk al overgenomen en hij is tevreden, dan heeft de markt het als vanzelf opgelost. Maar het kan ook zijn dat hij het voorstel laat bij wat het is; niets mee gedaan, en hij constateert dat er te weinig draagvlak is, klaar. En dan de derde mogelijkheid: de markt heeft er niets aan gedaan, maar Rehn laat het er niet bij zitten en gaat het afdwingen, bijvoorbeeld met wetgeving. Maar ook dan is het nog maar de vraag of dat Rehn lukt, want de EU kan dat niet zomaar met wetten afdwingen.”

En wat is waarschijnlijk?

Van Well: “Moeilijk te zeggen. We waken voor het ergste scenario. We zullen in dat geval in Europees verband een beroep doen op wat wij ‘gezond verstand’ vinden.”

Maar Rehn zal tegen de Nederlanders zeggen dat Aldi bij ons al met dat kleine geld werkt. Maar dat vindt het CBL geen extra argument voor de EU-man.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.