Comeback Marks & Spencer?

0
Leestijd: 2 minuten

De Britse krant The Sunday Telegraph weet het zeker: Marks & Spencer keert terug op het Europese vasteland. Volgens de krant heeft de winkelketen de eigenaren van de winkels benaderd die tien jaar geleden vanwege kostenbesparingen werden verkocht. Onderwerp van gesprek: terugkoop.

 

Volgens de The Sunday Telegraph is er gesproken met El Corte Inglés, de huidige eigenaar van negen winkels in Spanje. Ook zou de terugkoop van achttien Franse winkels worden overwogen. Marks & Spencer besloot in 2001 zijn vestigingen op het Europese vasteland te sluiten. De sluiting, waarmee tevens ook 3.350 banen verdwenen, was noodzakelijk om weer greep op de kosten te krijgen.

 

De stap zal mogelijk volgende week al officieel worden bekendgemaakt door bestuursvoorzitter Marc Bolland (ex-Heineken, ex-Morrisons). Deze onthult volgens dezelfde krant dan een nieuwe strategie van het bedrijf, dat in Groot-Brittannië nadrukkelijk ook aan de weg timmert met levensmiddelen (onder meer met de formule Simply Food). De Nederlander Bolland is begin dit jaar bij Marks & Spencer aan het roer gekomen nadat hij in enkele jaren de in nood geraakte supermarktketen Morrisons uit het slop trok.

 

Vorig jaar hintte Bolland in een interview met zakenblad FEM Business al op een mogelijke terugkeer naar Nederland. Hij merkte daarbij wel op dat dit niet zal gebeuren omdat hij zelf een Nederlander is. Marks & Spencer had vroeger winkels in Amsterdam en Den Haag, maar sloot ook deze tien jaar geleden bij de bezuinigingsoperatie. Of ook in Nederland opnieuw vestigingen van Marks & Spencer zullen openen blijft vooralsnog onduidelijk.