Coop behaalt € 1,7 miljard omzet over 2020

0
Leestijd: 2 minuten

Coop heeft in het afgelopen jaar € 1,74 miljard consumentenomzet behaald. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Deze omzet is afgelopen jaar met 16% gegroeid. In 2019 behaalde Coop € 1,5 miljard consumentenomzet. Coop merkt daarbij wel op dat de omzetmeting van 2019 52 weken omvatte en het afgelopen jaar 53 weken, het spreekt dan ook over een groei van ‘bijna € 200 miljoen’ in plaats van € 240 miljoen die je op grond van de twee omzetbedragen zou verwachten. Coop meldt verder dat de omzetgroei ‘harder dan de markt’ is: het baseert zich daarbij op marktonderzoeksbureau Nielsen, dat een marktgroei heeft gemeten van 8,9%, maar dat is dan weer over 52 weken. Het marktaandeel van Coop is 0,2 procentpunt gestegen, van 3,7% in 2019 naar 3,9% in 2020.

De verklaring van de omzetgroei van Coop hoeft niemand te verbazen, de coronapandemie, de lockdowns en de horecasluiting. Coop omschrijft dat in het persbericht als: ‘dankzij een spot-on positionering (sic) van 314 toegankelijke winkels in de nabijheid van de consument, die gemiddeld per aankoop aanzienlijk meer besteedde’ in de Coop-supermarkten.

Daarmee verwijst Coop impliciet ook naar het feit dat het vrij veel wijkwinkels heeft, zowel in steden als dorpen. Anders dan bij AH en Jumbo, die relatief meer conveniencewinkels hebben (AH To Go en Jumbo City) in stedelijke gebieden waar ze het vooral van passanten moeten hebben – die dit jaar dus alom ontbraken – en niet zozeer van alleen omwonenden. Coop heeft ook wel zulke winkels, denk aan de formulevariant Coop Vandaag, maar dat zijn er maar acht. Overigens, één daarvan ligt niet in een stadscentrum, de Coop Vandaag in Enschede is in het complex van de Universiteit Twente gevestigd. De Coop Vandaag in hartje Sittard werd een maand geleden zelfs gesloten.

Ook op het terrein van internetbestellingen maakte Coop een groei mee, wat ook niet hoeft te verbazen. De onlinefoodmarkt steeg met zo’n 50%, maar Coop meldt een groei van ‘zelfs 2,5 keer harder dan de markt’, met een klantenbestand dat in 2020 verdrievoudigde. Enige tijd terug meldde Coop dat het e-commercecenter in Almere in gebruik nam, om de verdere onlinegroei te faciliteren.