Coop stapt volledig over op Fairtrade-bananen

0
Met ingang van vandaag verkoopt Coop alleen nog Fairtrade-bananen en levert zo een belangrijke bijdrage aan een beter bestaan van boeren en arbeiders, in dit geval in Equador. Coop gelooft in de onderlinge samenwerking met coöperaties en -plantages, zoals die van de gecertificeerde bananenproducenten.
De boerenorganisaties ontvangen ten minste de Fairtrade-minimumprijs, die gebaseerd is op de kosten van duurzame productie, en daarbovenop een ontwikkelingspremie. Op democratische wijze wordt door de boeren en arbeiders zelf beslist hoe de premie wordt geïnvesteerd, bijvoorbeeld in medische zorg of onderwijs. Samen met Stichting Max Havelaar, verantwoordelijk voor het Fairtrade keurmerk in Nederland, werken we zo aan het verbeteren van de situatie van bananenproducenten.
Maarten van ’t Hof, senior category manager Vers: “Bananen zijn het meest gegeten exotische fruit in Nederland, maar uit diverse internationale onderzoeken blijkt dat de lage bananenprijs voor misstanden in de sector zorgt. Bovendien groeit de vraag van onze klanten naar eerlijke producten en transparantie in de handelsketen.”
Peter d’Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar: “Wij juichen de stap van Coop van harte toe. Zeker gezien de uitdagingen in de bananenteelt, waar wij recentelijk extra aandacht voor hebben gevraagd. Uit onze bananencampagne is gebleken dat een groot deel van de Nederlandse consumenten wil dat hun supermarkt eerlijk verhandelde bananen verkoopt. De klanten van Coop worden met deze stap op hun wenken bediend.”
Coop breidde het assortiment eerder al uit met Fairtrade-kinderbananen. Sinds februari zijn ook de biologische bananen Fairtrade-gecertificeerd. Vanaf heden verkopen alle Coop-winkels alleen nog bananen volgens de principes van Fairtrade. Dit gaat vanzelfsprekend gepaard met behoud van de prijzen: de consument betaalt bij Coop dezelfde prijs voor eerlijkere bananen, aldus een persbericht van Coop.