Corona en de fraude in de winkelstraat

0
Leestijd: 3 minuten

Gezien het aantal doden wereldwijd door de coronapandemie zeggen we het met de grootste terughoudendheid: de coronapandemie heeft sommige retailers of beter gezegd retailinvesteerders ontmaskerd. Een ‘blessing in disguise’, misschien.

‘De winkelstraat!’ Dat is een term met veel emotie, paniek en frustratie, sinds enkele jaren. Met de opkomst van e-commerce, Bol.com, Coolblue, Zalando en ‘Amazon eigenlijk pas net bezig hier’ was de winkelstraat een begrip vergeven van ellende. Vorig jaar bijvoorbeeld gaf Het Financieele Dagblad een overzicht van alle bekende namen op de pui, allemaal namen die niet meer in de winkelstraat te zien waren. Van Dixon’s tot Kijkshop tot Manfield tot Scheer & Foppen tot Siebel tot Halfords tot V&D, o ja, Hudson’s Bay (Trees, dat duurde niet lang met die Canadees), het ging allemaal kopje onder.

Maar met de corona-ellende is er nog een dimensie bij gekomen: non-foodretailers die – zoals het er nu voorstaat – fraudeurs blijken te zijn. Curatoren en financiële controle-instellingen springen erbovenop. Miss Etam, Martijn Rozenboom, Blokker België, Dirk Bron…
Het komt allemaal van onder het tapijt van vandaan van bekende formules. Als je in de food retail werkt, kun je blij zijn dat je op feestjes niet hoeft uit te leggen dat je in de non-foodretail werkt. Alleen, die feestjes zijn er natuurlijk meer (wie dat soort feestjes graag bezoekt, zit nu thuis op een vaccin te wachten).

Eerst maar even Miss Etam, FNG en Martijn Rozenboom. FNG, dat is dat Belgische trio onder leiding van de Vlaming Dieter Penninckx, dat onlangs in gevangenschap heeft gezeten vanwege vermeende financiële malversaties bij het faillissement van FNG. FNG is failliet, en het was tot aan, zeg, februari dit jaar een groeiend en florerend bedrijf, een bedrijf met een succes tegen de stroom in, dat in België en in Nederland tal van modeketens opkocht. Daar is niks van over en de boekhouding is zo dubieus dat dat directietrio inmiddels verdacht is.

Dan de opkoper van een van de ketens uit de FNG-boedel: ene Martijn Rozenboom. Iemand die wij in de citatenrubriek ‘Gefundenes Fressen’ van FoodPersonality onlangs nog aanhaalden, omdat hij zo’n vurige wens had om modeketens voor verdwijning te behoeden, omdat hij die ketens bijna als erfgoed zag. Inmiddels weten we wel beter: met name de Telegraaf, NRC Handelsblad en Het Financieele Dagblad hebben de handel en wandel van deze meneer Rozenboom eens beter bekeken, en het blijkt dat hij herhaaldelijk in de media roept dat hij ketens wil redden, maar dat hij dat vervolgens niet doet. Waarna de filialen dichtgaan, de medewerkers alsnog op straat komen te staan (niet de winkelstraat) en hij… hij blijkt dan te profiteren van ‘de verkoop van de inboedel’. Zoals: vooral voorraden mode-artikelen. Deze week bijvoorbeeld hoofdstuk zoveel in dat Rozenboom-vervolg: de curator van Miss Etam, Steps en Claudia Sträter maakte in aanloop naar de doorstart gebruik van de diensten van een financieel adviseur, ene Tim Everts, die weer nauwe banden had met Rozenboom zelf. De ondernemingsraad van Miss Etam heeft al juridische stappen genomen tegen de opkoper Rozenboom, en niet eens door dit laatste nieuwe feit.

‘Blokker België’ is inmiddels ook een schaamtevol verhaal. Michiel Witteveen, die een paar jaar terug van de weduwe Blokker de goedkeuring kreeg om aan de formules als Blokker, Big Bazaar en Xenos te redden wat er te redden viel, heeft destijds meteen Blokker in België verkocht aan ene Dirk Bron. En die maakte er meteen restantenpartijformule ‘Mega World’ van. Maar ook die redde het niet. Maar: de FMSA, de Belgische AFM, heeft al juridische stappen genomen tegen deze Bron, omdat overboekingen van grote bedragen naar banken in Monaco niet logischerwijs verenigbaar zijn met het bedrijfsbeleid, en dan drukken we dat heel netjes uit. Bron wordt verder gekenschetst als iemand die ‘een spoor van faillissementen’ heeft veroorzaakt in de laatste jaren. Bron heeft zelf in de media verklaard dat Witteveen van Mirage Retail ‘hem een kat in de zak’ heeft verkocht. Klinkt net aanvallend als de zittende president van de VS: het ligt niet aan mij, het virus komt uit China.

Nou, dat zijn dan je ‘winkelstraatcollega’s’ uit de non-food.
Wat moet je ervan zeggen? Dat het best fijn is dat al deze praktijken niet uit de levensmiddelensector komen. Eén Ahold-schandaal is genoeg, een tweede steen is nergens voor nodig, zelfs niet voor de slimste ezel.