DA-ondernemer gezocht en ‘we hebben ook nog haast’

0
Leestijd: 3 minuten

Een bijzonder bericht van DA: de drogisterijformule heeft een bericht gestuurd met een oproep. Het zoekt een ondernemer die in een DA-vestiging wil beginnen, ergens in het midden van Limburg en er is een deadline op 10 oktober. Wat blijkt hieruit? Dat er een personeeltekort is, dat weet iedereen wel. Maar dit illustreert ook een tekort aan ondernemers in spe die klaarstaan. Want waar gaat het om ‘In het hart van Limburg ligt er voor een startende DA-ondernemer een buitengewone kans’, dat is de kop van een bericht dat DA naar buiten heeft gebracht.

Gewoonlijk krijgen wij berichten van openingen van winkels (uiteraard vooral supermarkten), heropeningen van winkels of berichten die erop wijzen dat een ondernemer of franchisenemer met een bepaalde formule is begonnen, of personaliaberichten. Maar dit bericht verschilt nogal daarvan: het is ook een oproep. DA zoekt een ondernemer. Voor een vestiging. Die ondernemer (m/v) – aldus DA – moet in het bezit zijn van een zogeheten ‘Pharmacon-erkend’ drogistendiploma, zelf voor minimaal 32 uur per week meewerken en ten derde € 25.000 inbrengen.

Maar: DA wil op dit moment niet zeggen waar die DA gevestigd is. In Midden-Limburg. Het gaat om een dorp aldaar, met ongeveer 4.000 inwoners, en de winkel is een combinatie van een DA-drogisterij en een boekenwinkel. Bovendien, ‘in het zicht van de enige supermarkt in dat dorp’, aan de andere kant van het parkeerplein. DA zegt daar verder over: “Dus veel aanloop en klanten, die ook voor het postagentschap en de loterijen de winkel bezoeken.” En: “Een prachtig dorp met een levendig verenigingsleven.” DA meldt: twee schutterijen (dat is inderdaad ‘heel Limburgs’), voetbal, volleybal, vier harmonieën… “zelfs nog een jaarlijkse motorzegening, uiteraard carnaval, het is een bruisend stukje Midden-Limburg”. (Even een zijpaadje: ‘motorzegening’? Dat klinkt vandaag de dag eigenlijk als een rooms-katholieke zegen van iets wat vooral CO2-uitstoot oplevert, maar goed, tradities zijn ook erfgoed, zeggen we dan maar.

Daarnaast: dat dorp heeft een vakantiepark met vakantiehuizen annex camping die zelfs bekroond is, dus in de zomer is er nog veel meer aanloop. En – aldus DA – de consumenten die tijdelijk in die vakantiehuizen verblijven of op die camping, komen graag bij een drogisterij met het karakter van een fullserviceformule; een ‘mooi assortiment’ en ‘goed advies’. En voor de inwoners van het dorp zelf is de bestaande boekhandel al 25 jaar een begrip.

DA zegt ook iets over de bedrijfsmatige aspecten: er wordt een ‘gezond rendement van jaar 1 gegarandeerd’. Er is ‘ondersteuning in de financiering mogelijk’ en er is zelfs een woning beschikbaar boven de winkel. DA: “Dus gezonde zaak, financiering en huis in één!”

De ‘huidige onderneemster’ blijkt voorlopig beschikbaar als bedrijfsleider en ‘biedt als verhuurder ook alle (financiële) medewerking naar een goede overgang’. De nieuwe DA-ondernemer hoeft geen goodwill te betalen en geen personeel over te nemen.

‘Meld je aan’ als je aan die voorwaarden van dat diploma, die 32 uur per week en die € 25.000 aan eigen inbreng kunt voldoen, aldus de drogisterijketen. Met een mail naar: acquisitie@da.nl. Bovendien krijgt de nieuwe ondernemer de nodige gratis deskundige begeleiding op het gebied van o.a. exploitatie- en financieringsmodellen tot vaktechnische en personele begeleiding en andere middelen om deze overname zo goed mogelijk te realiseren. Maar er is een deadline, 10 oktober… dus vragen we DA; hoe zit dat allemaal?

Tom Wildenburg, verantwoordelijk voor communicatie bij DA: “We kunnen momenteel het dorp en de vestiging nog niet noemen. Eén week voor de deadline zullen we dat wél doen. De reden daarvoor is dat dit een financieel zeer aantrekkelijk aanbod is en dat de huidige onderneemster wil meewerken, in financiële zijn, maar ook door zichzelf als bedrijfsleider aan te bieden.”

En die ‘haast’? “We waren zo goed als rond met een bedrijfsleidster van een andere drogisterijformule dan ons eigen DA. Maar die trok zich terug omdat zij op het laatste moment een aanbod kreeg met zoveel vrijheid en beloning dat wij achter het net visten. En de huidige onderneemster wil zo snel mogelijk uitsluitsel en laat haar aanbod niet lang gestand. Vandaar de tijdsdruk.”