Deen: wat AH, Vomar en Deka kopen

0
Leestijd: 2 minuten

Deen Supermarkten wordt verkocht aan Albert Heijn, Vomar Voordeelmarkt en Dekamarkt. Dat is althans de intentie die vanochtend door Deen wereldkundig is gemaakt. Maar wat kopen de overnemende partijen straks? Deen is een in hoofdzaak Noord-Hollandse supermarktketen. Het familiebedrijf uit Hoorn heeft een bijna negentigjarig bestaan. De supermarktketen heeft momenteel 80 supermarkten in met name Noord-Holland, maar ook in Flevoland, Gelderland, Overijssel en Utrecht. Deen heeft daarnaast een online winkel van waaruit levensmiddelen en boeketten bloemen worden verkocht. De supermarktketen heeft een marktaandeel van 2%. De jaaromzet (2019) was ruim € 800 miljoen euro.

Deen is naar eigen zeggen onderscheidend door de persoonlijke aandacht van de medewerkers, de unieke eigen producten en de sfeer in de winkels. In de Formule-Atlas over Deen in FoodPersonality (januari 2019) lezen we dat Deen met name de doelgroepen Rijpe Middenklasse (primair) en Kind & Carrièrre (secundair) uit de Whize-segmentatie bedient. De primaire doelgroep bestaat daarmee uit oudere gezinnen, veelal tweepersoons huishoudens, met een gemiddeld inkomen.

Wat betreft de winkels berekende Bureau van der Weerd voor de Formule-Atlas dat Deen over zo’n 90.000 m2 wvo beschikt (destijds nog op basis van 81 winkels). Met een gemiddeld metrage van 1.111 m2 zijn deze groter dan het landelijk gemiddelde (950 m2). De grootste Deen staat aan de Wagenweg in Purmerend en meet 2.100 m2. Bureau van der Weerd berekende op basis van de toen bekende gegevens een indicatieve omzet per m2 van € 167,-.

Deen Supermarkten heeft 9.800 medewerkers, waarvan circa 150 op het hoofdkantoor, circa 850 in de distributiecentra en op de productielocaties en circa 8.800 in de winkels. Uniek aan Deen zijn de eigen bloemencentrale, de eigen centrale slagerij en de warme Keuken waar dagverse maaltijden worden bereid.

Nog onduidelijk is hoe Deen over de verschillende partijen zal worden verdeeld. Tot dusver zijn alleen aantallen winkels per overnemende partij bekend gemaakt. Om welke winkels het gaat is nog niet duidelijk. Ook niet wat er met bijvoorbeeld de dc’s en de productielocaties gaat gebeuren.