Delhaize: herdenkingsmonument aanslag Bende van Nijvel

0
Leestijd: 2 minuten

Begin deze week meldde Delhaize dat er een herdenkingsmonument komt in Aalst, voor de slachtoffers en voor de nabestaanden van hen. Op 9 november 1985 pleegde de Bende van Nijvel een roofoverval op de Delhaize-supermarkt in Aalst. Daarbij lieten acht mensen het leven.

“Met het monument willen Delhaize en de stad Aalst een stille en serene herdenkingsplats creëren als blijvende herinnering aan de gebeurtenissen, voor nabestaanden en iedereen die direct en indirect getroffen was en is”, aldus Delhaize in een persbericht. Het ontwerp (zie foto; fotobron: Delhaize) is deze week bekendgemaakt, het zal in 2023 worden aangelegd. Het ontwerp is afkomstig van Bas Smets, die ook het herdenkingsmonument voor o.a. de terrorisme-aanslagen op het Brusselse vliegveld Zaventem (2016) en op het Noorse eiland Utoya (2011).

Xavier Piesvaux, ceo van Delhaize: “De aanslag op de Delhaize in Aalst is een dramatisch gebeuren dat nooit vergeten kan en mag worden. Uit respect voor alle slachtoffers – onder wie ook enkele van onze medewerkers – van de aanslagen op deze en nog vijf andere Delhaize-winkels en hun nabestaanden, wille we hier, op de parking van de Delhaize in Aalst, een serene gedenkplek maken die plaats biedt voor bezinning, rust en troost.”

De aanslagen van de Bende van Nijvel in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn zelfs voor het België van nu nog een drama van grote betekenis en ook grote politieke betekenis. De Bende van Nijvel pleegden roofovervallen op juweliers, wapendepots, maar ook op supermarkten van Delhaize en Colruyt. De bendeleden doodden daarbij herhaaldelijk mensen. In zo’n roofoverval op een Delhaize of een Colruyt waren de slachtoffers medewerkers maar ook klanten die op het moment van de overval boodschappen aan het doen waren.

Het overkwam zes keer een Delhaize-supermarkt, twee keer een Colruyt-supermarkt en een keer een GB, een formule die lang geleden is opgegaan in Carrefour België. Verder pleegde de bende overvallen op restaurants, een juwelier en op winkels en depots waar wapens en kogelwerende vesten tot de voorraad behoorden. De Bende van Nijvel was actief vanaf 1981 tot eind 1985, de laatste overval was die op de Delhaize in Aalst. Daarna leek de bende te zijn opgehouden en/of verdwenen. In totaal doodden de bende 28 mensen en verder waren er veertig gewonden. Eén persoon kwam om door foltering (in een restaurant in Beersel). Bij de aanslag in Aalst viel het hoogste aantal slachtoffers.

De Bende van Nijvel wordt in België ook wel eens een open zenuw genoemd, omdat de verdachten nooit zijn opgespoord en aangehouden. Op de handelwijze van politie en justitie is naderhand felle kritiek gekomen. Bovendien waren er ook aanwijzingen dat de leden deel uit zouden maken van de politie zelf. Extreemrechtse elementen zouden deze bende hebben gevormd en zouden door middel van het buitensporige geweld op gewone burgers door deze bende het openbare leven in het land hebben willen destabiliseren.

Er is zelfs over gespeculeerd dat dit een initiatief ‘van hogerhand’ is. Daarbij wordt vaak verwezen naar ‘Gladio’, een groep die aanslagen pleegde in Italië, in diezelfde jaren. Over Gladio is later beweerd dat het een initiatief van de CIA zou zijn, om het toen linksgeoriënteerde Italië te destabiliseren.

Voor degenen die vandaag de dag complottheorieën aanhangen, zijn de Bende van Nijvel en Gladio een soort laaghangend fruit.