Delhaize start als masterfranchisenemer van Foodmaker

0
Leestijd: 3 minuten

Gisteren heeft Delhaize een Foodmaker-restaurant geopend. Daarmee is Foodmaker weer terug van weggeweest bij Delhaize en daarmee is Delhaize opeens begonnen aan een horeca-activiteit. Foodmaker was tot aan de coronapandemie de leverancier en uitbater van ‘Fresh Atelier’, in enkele Delhaize-supermarkten. De periode met begeleidingslinten, spatschermen bij de kassa’s en desinfectieflacons op statafeltjes in de supermarkt maakte een einde aan dat initiatief. Zoals dat ook bij Albert Heijn het geval was. Maar nu is Foodmaker opeens een restaurant van Delhaize. Waarbij Delhaize ‘masterfranchisenemer’ is van Foodmaker en de producent Star Meal.

U kunt het zich nog herinneren: Albert Heijn was bezig met de uitbreiding van saladebars in de supermarkten, saladebars waarbij de klant zelf zijn keuze in een daarvoor bestemd bakje kon scheppen, in verschillende volumes, met door het seizoen heen verschillende saladevarianten. Een AH To Go op Centraal Station Utrecht is voor zover wij weten (najaar 2019) de eerste geweest. Het aanbod was afkomstig van ‘Foodmaker’, de naam van een horecaketentje (zoveel waren het er nog niet) van Star Meal en van de in de Belgische sector bekende initiatiefnemer Lieven Vanlommel. De uitbreiding stokte, dat salademeubel verdween zelfs uit de winkel, na maart vorig jaar: allemaal besmettingsrisico in de eerste paniek en onwennigheid van de coronapandemie.

Delhaize – we noemen het maar ‘de Belgisch zus’ van Albert Heijn – was ook met een opbouw bezig, De twee of drie nieuwe Delhaize-filialen hadden een ‘keuken’, vanwaaruit gekookt en gepresenteerd werd: ‘Fresh Atelier’. Het was zelfs de bedoeling dat Fresh Atelier solitaire vestigingen zou openen, in marktgebieden van grote steden, met veel passanten en veel werkende mensen in de directe omgeving. Bij Delhaize gebeurde hetzelfde: Delhaize’s Fresh Atelier ging in de koelkast.
Alles wat veel op ‘blurring’ tussen food en horeca leek, kreeg het zwaar. In Nederland gingen AH To Go-winkels op slot voor een tijd. En denk ook eens aan Spar University, dat de initiatiefnemers Erwin Binneveld en Mirjam Bestebreurtje onlangs van de hand hebben gedaan.

Maar de vaccinatiegraad en de versoepelingen zorgen voor een kentering. En dat is het duidelijkst te merken aan dit nieuwe initiatief van Delhaize: Foodmaker ‘Rogier’ (een plein in hartje Brussel) ging gisteren open. De franchisegever is Foodmaker, de franchisenemer is Delhaize. En Delhaize streeft ernaar om elk jaar minimaal vijf van zulke horecavestigingen te open. En er is ook sprake van een derde partij: degene die zo’n Foodmaker-vestiging exploiteert, is weer franchisenemer van ‘masterfranchisenemer’ Delhaize.

Het gaat daarbij om ‘ultraverse’, ‘zo mogelijk biologische’ en seizoensgebonden ingrediënten, met zo gezond mogelijke maaltijden. De maaltijden worden ‘één voor één gemaakt’, en het aanbod omvat ontbijt, lunch, diner en gewoon tussendoor een ‘koffiepauze’. Het is niet bedoeld zoals AH To Go, dus convenience ‘voor straks’ of voor onderweg, bij Foodmaker is sprake van ‘zithoreca’, zoals we dat vandaag de dag Mark Rutte en Hugo de Jonge kunnen nazeggen.

Het restaurant heeft zelfbediening als uitgangspunt, maar er zijn medewerkers die klanten op weg kunnen helpen in hun keuze etc. De prijsstelling moet zo zijn dat het voor iedereen toegankelijk is. Daarnaast doen Foodmaker, Star Meal en Delhaize hun best om zo duurzaam mogelijk te opereren. Het persbericht van Delhaize: “In Assent bij Diest kweekt Foodmaker zijn eigen biologische kruiden en groenten die gebruikt worden in zoveel mogelijk gerechten. De restaurantformule is trouwens de enige onderneming in België in de running om het certificaat voor biocyclische veganlandbouw binnen te halen. Net zoals Delhaize werkt Foodmaker ook nauw samen met To Good to Go en de voedselbank om voedselverspilling tegen te gaan.”

Deze stap is overigens geen nieuws dat heet van de pers is. In juni al maakten Delhaize en Foodmaker bekend dat hun samenwerking van jaren her een nieuwe weg zou inslaan. Net als AH heeft ook Delhaize allang weer saladebars met het aanbod van Foodmaker in de filialen, verder heeft Delhaize ook andere producten van Foodmaker in het assortiment. En in juni verkondigden beide partijen met restaurants en bedrijfsrestaurants onder de naam Foodmaker te willen beginnen. En dat laatste heeft gisteren z’n eerste concrete bewijs laten zien.