Delhaize heeft thee van eigen bodem

0
Leestijd: 2 minuten

Sinds gisteren heeft de Belgische supermarktketen Delhaize thee van eigen bodem in het assortiment: thee die in België geteeld en geplukt wordt, in plaats van, zeg, India of Sri Lanka. Het gaat om het merk Local Tea, in zes varianten. Delhaize wijst erop dat de klant steeds meer op zoek is naar artikelen die van dichtbij komen, ‘zo lokaal mogelijk’. Dat is voor iedereen in de sector herkenbaar: de klant wordt bewuster van de voedselkilometers en milieubelasting van een product en daarnaast is de consument in de coronapandemie gaan beseffen dat wereldwijd vertakte toeleveringsketens kwetsbaar zijn. En daar weer naast: de consument zou producenten in de eigen omgeving willen steunen: immers, financiële steun aan de plaatselijke of regionale economie. Maar bij exotisch fruit, koffie en thee is die associatie niet zo snel gemaakt.

En dat kan nu wel bij thee van Delhaize. Het gaat om theeproductie in eigen land. Van de initiatiefnemers Dionne Oomen en Johan Jansen. In het persbericht van Delhaize komt Jansen aan het woord: hij is na een reis door China gaan nadenken over de vraag of hij in eigen land ook thee zou kunnen maken. Hij was al plantenkweker en theeliefhebber, maar na die reis werden dat planten kweken en thee drinken aan elkaar gekoppeld. Het heeft Jansen acht jaar gekost om een plant te kweken die in het klimaat in België kan gedijen. Daarnaast hebben Oomen en Jansen de theeteelt en -productie zo kunnen organiseren dat ze 99% minder water en energie nodig hebben, vergeleken met thee die uit verre landen geïmporteerd is. Daarnaast zou er sprake zijn van 96% minder CO2-uitstoot, hetzij door de teelt en productie van deze thee, hetzij doordat deze thee geen reis van veraf naar België hoeft te maken.

De thee van Local Tea omvat zes varianten: groene thee, groene thee met gember, groene thee kamille, zwarte thee met rode vruchten, zwarte thee ‘chai’ en zwarte thee ‘relax’. Oomen heeft van een theesommelier een productiemethode geleerd waarbij die zes smaakvarianten uit dezelfde theeplant kunnen worden gehaald.