Detailhandel in corona: hoe vreemder het vermogen, hoe sneller je omvalt

0
Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws over Hema; een rechter in Engeland (!) heeft bekrachtigd dat de obligaties van Hema deels converteerbare obligaties mogen worden, dus: dat dat in aandelen kan worden omgezet. En de familiebedrijven leven nog, terwijl het met veel vreemd vermogen opgetuigde FNG aan z’n laatste dagen lijkt te zijn begonnen. De coronatijd leert ons dat je in de detailhandel conservatief gefinancierd moet zijn.

Van meneer Witteveen, de nieuwe eigenaar van Blokker, hoor je geen klachten. Oké, ook bij Blokker is het geen hosanna, maar het gaat, zogezegd.

Van Blokker over naar Hema: daar werd deze week van bekend dat een rechter in Engeland (waarom trouwens in Engeland?) had bekrachtigd dat obligaties van Hema in aandelen kunnen worden omgezet. Ha, mooi, leningen worden ‘eigendomsstukken’. Van vreemd vermogen, straks, eigen vermogen…

En dan over naar FNG. Dat Belgische detailhandelsconglomeraat in wording was bezig aan een mars van aankopen van allerlei modeketens in België en Nederland. Voor wie het niet helemaal gevolgd heeft in de Telegraaf, Het Financieele Dagblad of NRC Handelsblad: toen FNG (Miss Etam, Claudia Sträter, Steps en in België schoenwinkelketen Brantano) zich vorig jaar nog eens extra in de schulden stak om het Zweedse e-commercebedrijf Ellos over te nemen, was het opeens een ‘zwaar beladen’ geheel. En dan breekt de coronapandemie uit, met als gevolg lege winkelstraten.

FNG is begin deze maand failliet verklaard. In België schrijven Gondola en RetailDetail er spreekwoordelijk elke dag over, want FNG was uitgegroeid tot de grootste modedetailhandelaar van België. Maar ja, vreemd vermogen… FNG moet als de wiedeweerga gaan verkopen, of winkelpanden sluiten, of winkelformules verkopen. Het bedrijf van Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke valt helemaal uiteen.

Schoenwinkelketen Brantano wordt onderdeel van het Duitse Deichmann (dat ook Van Haren heeft), maar zelfs dan gaan er veel filialen dicht. In Nederland bleek Ziengs er geen zin in te hebben. Voor Miss Etam, Claudia Sträter, Steps, Promiss en Expresso worden in Nederland kopers gezocht. Het is blussen met emmertjes water.

Daarnaast: Penninckx, Maes en Bracke krijgen te maken met juridisch onderzoek naar valsheid in geschrifte, onjuiste jaarrekeningen, manipulatie van de beurskoers en het dwarsbomen van gerechtelijke stappen van de Belgische mededingingswaakhond FMSA.

Wat we ermee willen zeggen? Als bedrijven als Coop, Detailresult, Hoogvliet, Deen, Vomar in onze sector ‘conservatief gefinancierd zijn’, dus met een vrij hoog eigen vermogen, is dat businesswise doorgaans onverstandig, maar in coronatijden juist zeer verstandig. Omdat de banken dan niet opeens met eisen komen. Rust in de sector als contrast bij de onrust in de non-food detailhandel en al helemaal als dat vreemd vermogen door de geldschieters meteen ‘opgeëist’ wordt.