Dick Boer verlaat Ahold Delhaize

0
Leestijd: 2 minuten
Dick Boer, ceo van Ahold Delhaize, verlaat per 1 juli het bedrijf en wordt opgevolgd door Frans Muller. Er werd al enige tijd gespeculeerd over een naderend vertrek van Boer, maar vanochtend heeft Ahold Delhaize het vertrek dan bevestigd. Tegelijk kondigde Ahold Delhaize aan dat Jan Hommen voorzitter van de raad van commissarissen wordt, een fuctie die in eerdere speculaties ook Boer toebedacht was.
Boers opvolger, Frans Muller, was de topman van Delhaize waarmee Ahold in 2016 is gefuseerd. Muller heeft zich sindsdien gericht op de integratie van beide bedrijven, was ‘deputy-ceo’, en leidde tussen 2016 en begin 2018 Delhaize Amerika. Nu de integratie nagenoeg is afgerond, is Ahold Delhaize klaar voor de volgende fase, zegt president-commissaris Mats Jansson in een persverklaring. De aankondiging van de machtswissel komt vlak voor de aandeelhoudersvergadering van 11 april.
Met een schat aan retailervaring, kennis van Ahold Delhaize en de Europese en Amerikaanse markten is Muller volgens Jansson een logische nieuwe ceo. Muller leidde vanaf 2013 de Delhaize Groep en werkte daarvoor jarenlang voor Metro AG en Metro Cash & Carry. Met name in Belgische media werd in februari al gespeculeerd dat Muller op korte termijn het stokje zou overnemen van Boer. Daar zou tijdens de onderhandelingen over het samengaan van Ahold en Delhaize al over zijn gesproken.
Daarbij werd er van uitgegaan dat Boer voorzitter van de raad van commissarissen zou worden, maar dat is niet het geval. Jansson vertrekt als voorzitter van de raad van commissarissen na de aandeelhoudersvergadering op 11 april, maar Hommen zal hem opvolgen. Hij is nu nog vice-voorzitter van de rvc. Hommen was van 2013 tot 2016 al voorzitter van de rvc van Ahold, tot aan het samengaan met Delhaize.
Wel blijft Boer nog een tijd als adviseur aan het bedrijf verbonden. Dick Boer heeft twintig jaar voor Ahold Delhaize gewerkt. Boer begon zijn carrière bij Unigro en SHV. Naast zijn hoofdfunctie heeft hij ook tal van branchefuncties bekleedt waaronder in ons land voorzitter van het CBL en – internationaal – co-voozitter van het Consumer Goods Forum (samen met Nestlé-topman Paul Bulcke). In 2007 werd Boer door FoodPersonality uitgeroepen tot Foodmanager van het Jaar.
Als Frans Muller het roer deze zomer overneemt, is het topmanagement van het concern geheel vernieuwd. Kevin Holt is aangesteld om Ahold Delhaize in de VS te leiden. Wouter Kolk, nu operationeel directeur van Ahold Delhaize in Nederland en België, zal het bedrijf in Europa gaan leiden.