Dominique Leroy (Ahold Delhaize, ex-Unilever) schikt in voorkenniszaak

0
Leestijd: < 1 minuut

De Belgische Dominique Leroy, de commissaris van Ahold Delhaize die vorig jaar nog de nieuwe ceo van KPN leek te worden, heeft een schikking getroffen.

Leroy heeft die schikking getroffen met de FMSA, de ‘beurswaakhond’ van België (anders gezegd; de Belgische tegenhanger van de Nederlandse ‘Autoriteit Financiële Markten’). Leroy werd vorig jaar aangewezen als de nieuwe topvrouw van KPN. Ze zou dan van het Belgische telecombedrijf Proximus afkomstig zijn, waar ze tot aan de zomer van vorig jaar topvrouw was. Naderhand bleek dat Leroy aandelen Proximus ter waarde van bijna drie ton had verkocht, één dag voordat haar benoeming bij KPN en vertrek bij Proximus bekend werd gemaakt.

Die verkoop werd als handel met voorkennis beschouwd en groeide gedurende enkele weken uit tot een nieuwsonderwerp, ook al omdat Leroy zelf volhield geen gedragscodes te hebben gebroken. KPN besloot vanwege de kwestie naderhand een andere persoon te benoemen.

Dominique Leroy is sinds 2016 commissaris bij Ahold Delhaize. Ze was vóór de samenvoeging van Ahold en Delhaize al commissaris bij Delhaize. Vóordat zij bij Proximus als ceo begon, werkte zij ruim twintig jaar voor Unilever. Ze was bij Unilever o.a. verantwoordelijk voor België en Luxemburg binnen Unilever Benelux en directeur van Unilever België/Luxemburg.

Eind vorig jaar besloot Ahold Delhaize dat Leroy als commissaris kon aanblijven zolang haar schuld niet bewezen was. Doordat nu die schikking is getroffen, voldoet Leroy aan de eis die Ahold Delhaize eind vorig jaar bekendmaakte.