Duitsland: supermarkten meer dicht dan open, net vóór Pasen

0
Leestijd: 2 minuten

De regering van bondskanselier Angela Merkel is deze week onder zware druk komen te staan. De reden: winkels waren al dicht, maar nu zouden zelfs supermarkten dichtgaan, net vóór Pasen. We hoeven niet uit te leggen dat dat altijd dagen met flinke omzetten zijn. Maar de ergernis zit niet zozeer in de sector zelf (want de klanten kopen toch wel, dan maar iets eerder), maar onder de bevolking. Nou, nee, onder iedereen eigenlijk.

Wat is er aan de hand? Net als in Nederland stijgen in Duitsland de besmettingen weer. Sommige media zeggen: er komen geen versoepelingen, om de derde golf zo ver mogelijk naar voren te schuiven. Andere media: derde golf naar voren schuiven? Hou op, we zitten er al middenin.

Zoals in Nederland demissionair premier Rutte versoepelingen alsmaar uitstelt (oké, vanaf woensdag de avondklok een uurtje later), zo heeft Merkel in Duitsland de coronamaatregelen nog eens verzwaard. Ook levensmiddelenwinkels moeten ‘meer dicht’ dan wat gewoon is. Merkel sprak van een ‘rustige Pasen’…

En daar is niet alleen ‘de Bundestag’ (het parlement van Duitsland, foto) nu over aan het bakkeleien, maar eigenlijk heel Duitsland. Op zichzelf lijkt er niet zo veel aan de hand, want Duitsland had al op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de zaterdag vóór Pasen veel striktere winkelsluitingen dan Nederland. Het zou eigenlijk welgeteld maar om één dag minder gaan.

Maar de deelstaten hebben nog wel wat inspraak bij dit besluit. Zo kan het gebeuren dat bijvoorbeeld de minister-president van, zeg, Beieren of Baden-Württemberg er gewoon vóór gaat liggen. Daarnaast is er ook kritiek op de verwarring die gezaaid is. Hebben we een extra vrije dag? Worden we dan wel uitbetaald? En mag dat wel zomaar van de overheid? Vakbonden, werkgevers, werknemers, advocaten… allemaal niet duidelijk. En: stel dat voorheen de vrijdag en de zaterdag vóór Pasen winkels gesloten waren en daar komt nu de donderdag ook nog bij, wat gaat dat dan niet worden op de woensdag ervóór, in de Edeka’s, Rewe’s, Aldi’s en Lidls?

De minister van Landbouw heeft al moeten roepen dat er in principe ‘genoeg te eten’ is voor iedereen. Inmiddels heeft Merkel het onzalige plan ingetrokken en persoonlijk de verantwoordelijkheid genomen voor alle ontstane onduidelijkheid en ophef (maar ach, Merkel had al veel eerder het besluit genomen dat ze na de verkiezingen later dit jaar toch vertrekt).

Overigens, een Duitse tv-zender kwam deze week met een item over een groep Duitse jongvolwassenen op Mallorca, gewoon, eventjes vakantie vieren. Op Mallorca is de Braziliaanse, gevaarlijker variant van het virus al ontdekt. Maar dat wisten die vier Duitsers niet. En die wilden natuurlijk wél terug naar huis.