Duncan Hoy (Plus) maakt zich zorgen over koopkracht consument

0
Leestijd: < 1 minuut

Duncan Hoy, ceo van Plus, omschrijft het huidige inflatieniveau als onhoudbaar en maakt zich grote zorgen om de tweede jaarhelft. Hoy sprak gisteren op het duurzaamheidscongres What’s Cookin’. Hij werd daar geinterviewd door retailexpert en hoogleraar marketing (Nyenrode) Kitty Koelemeijer.

Hoy deed zijn uispraken echter naar aanleiding van een vraag uit de zaal, na afloop van het interview, door Rob Morren, sector banker Food bij ABN Amro. Morren opperde dat de grondstofprijzen niet eeuwig op het huidige hoge niveau kunnen blijven en dat de extra marge die ontstaat als die prijzen dalen naar normale niveaus gebruikt kunnen worden om de sector verder te verduurzamen in plaats van deze te gebruiken voor prijsverlagingen.

“Eerlijk gezegd houd ik mijn hart vast voor de tweede helft van het jaar”, reageerde Hoy. “Het consumentengedrag van dit moment rijmt totaal niet met de koopkrachtontwikkeling van huishoudens. Die situatie is niet houdbaar en schuurt ook met ons duurzaamheidsbeleid.”

Eerder werd Hoy al gevraagd naar de positionering van Plus als duurzame supermarkt in relatie tot de weerbarstige consument die als burger zegt duurzaamheid belangrijk te vinden, maar eenmaal in de supermarkt doorgaans toch voor de laagste prijs gaat. Hoy: “Dat is soms best lastig, maar tot nu toe worden we niet gestraft voor ons duurzaamheidsbeleid, integendeel.”

In het interview ging Hoy uiteraard verder in op de duurzaamheidsinspanningen van Plus, maar ook op de fusie met Coop, de ombouw van Coop-winkels naar Plus en andere ‘uitdagingen’ zoals ict en logistiek die de komende jaren op het fusiebedrijf afkomen. Het volledige interview met Duncan Hoy verschijnt in de komende FoodPersonality.