Ed van de Weerd ‘ziet er moe uit’, maar bouwt wel een tuinhuisje

0
Leestijd: 3 minuten

In een special ‘leiderschap in crisis’ in NRC Handelsblad komt onder anderen Ed van de Weerd aan bod. Ooit werkzaam bij Procter, Albert Heijn en Jumbo, maar sinds enkele jaren directeur van Kruidvat in de Benelux.

Van de Weerd heeft het over allerlei facetten van ‘leiderschap’. Open zijn, transparant en zo. En ‘dat we het samen doen’. Ja, dat snappen we allemaal wel, maar leuker om te lezen is: hij is hoogstpersoonlijk in dat verhaal. Het aardige aan Ed van de Weerd is dat – toen hij nog voor AH of Jumbo werkte – hij in de openbaarheid ook altijd vrijuit vertelt over zijn missers; op congressen, in interviews. Als compensatie van de successen die je dan altijd moet aanhoren van ceo’s. Dat doet hij nu ook weer in die special.

‘Jongens, wat een fantastische omzet draaien we!’ Dat gooide Van de Weerd in maart in alle enthousiasme en onbezonnenheid het intranet van Kruidvat of A.S. Watson op. En daar kreeg hij reacties op. Moest hij nou net dáárover beginnen, er is wel wat anders wat nou speelt… zo reageerde iemand terug, uit een winkel. Van de Weerd besefte: deze jongen heeft gelijk.
We melden dit omdat Van de Weerd er rond voor uitkomt. In gedachten kijken we terug naar die week en zien we het zo voor ons dat in onze sector alle Marits, Fritsen en Duncans dat ook hebben gedaan, maar van hen weten we dat niet. Misschien is het ook alleen maar een idee van ons.

Van de Weerd kan ook dingen tegenspreken die heel aannemelijk lijken, maar als je erover nadenkt… die dingen bestaan dan niet. Hoe leggen we dat uit? Hij zegt dat iedere leidinggevende die zegt dat hij of zij precies wist wat hij/zij in maart moest doen, liegt.
Ja, klinkt aannemelijk. Maar als je erover nadenkt en probeert je een ceo of andere bestuurder voor de geest te halen die dat gezegd heeft… die zijn er helemaal niet. Alle ceo’s hebben allemaal gezegd dat de coronacrisis hem of haar verrast hebben.
Of hij zou de populisten van deze wereld moeten bedoelen. De Trumps en de Bolsonaro’s, die zeiden dat het een griepje was. Dat je een slokje bleekmiddel moest nemen. Of de Wit-Rus Loekasjenko: ‘Beste landgenoten, veel ijshockeyen en flink wodka drinken, dan overkomt ons niks.’ Maar of Van de Weerd die bedoelt?

Kruidvat in de lockdown… Geen kuchscherm meer te krijgen, zo lezen we. “Hup, de plexiglas platen uit de posterborden op de stoep, twee gaten erin en ophangen.” Improviseren was het devies.

En snel besluiten nemen over allerlei artikelen in het Kruidvat-assortiment die ineens als een tang op een varken sloegen. Rolkoffers: niet meer op de folder en uit de winkels ermee. Dure beslissingen, aldus Van de Weerd, maar ‘het was niet anders’.

Die omzet mocht dan wel gestegen zijn, maar hij sliep er slechter bij. 267 winkels in België: dicht. Vele Kruidvat-mensen opeens thuis. Allerlei verrassingen kwamen op hem af.
“Toen ik weer een filmpje had opgenomen, in een zware week en met stress en gedoe, kreeg ik een lief berichtje vanuit een winkel. Dat ik er zo moe uitzag. Net op die dag was minister Bruins ingestort in de Tweede Kamer. Ze waren bang dat ik hem achterna zou gaan.”

Ook grappig: hij probeerde zoveel mogelijk zijn slaap te pakken, om uitgerust te blijven in die maanden. En te sporten, om in conditie te blijven. “Ik ben helemaal geen sporter. Ik vind er niks aan. Maar ik doe het wel.” Twee keer per week tien kilometer hardlopen.
Van de Weerd had het natuurlijk druk, maar kreeg er ook tijd bíj.
Hij hoefde niet meer naar Hongkong, daar waar Li Ka-Shing verblijft, eigenaar van CK Holdings en eigenaar van Watson en dus Kruidvat.

Stel je dat trouwens eventjes voor: jij bent zelf directeur Nederland-België (en Luxemburg, niet te vergeten), je hebt een Chinese eigenaar en stel, die vindt corona net zo’n geklets als Trump en Bolsonaro dat toen deden voorkomen. En je moet, zeg, eind februari, begin maart naar China voor overleg, terwijl in Italië en Iran opeens veel doden worden gemeld.
Zelf denk je: nou, even overslaan. Zeker zolang je niet weet wat er in Wuhan met die vleermuizen op die markt aan de hand is. Maar je baas zegt: stel je niet aan, het is maar een griepje, secretaresse Giny heeft al voor twee dagen je vaste hotelkamer geboekt.

Maar voor alle duidelijkheid, dat hoefde Van de Weerd niet. En de tijd die hij daardoor overhad, gebruikte hij om thuis zelf een tuinhuisje te bouwen. Sporten, nee, niet met plezier, maar ‘meneer de directeur Kruidvat-Nederland-België en o ja, Luxemburg’ blijkt wel graag ‘met de handen bezig’ voor zijn afleiding. Een tuinhuisje in elkaar timmeren.
Leuk verhaal. Ed van de Weerd, kom snel weer bij een supermarktformule werken!