Van Eerd en Parcom nemen Hema definitief over

0
Leestijd: 3 minuten

De eigenaren van Hema kondigen aan dat ze een verkoopovereenkomst hebben gesloten met het 50/50 consortium van Parcom en Mississippi Ventures (familie Van Eerd). Nu de due diligence succesvol is afgerond en de bankfinanciering van de Nederlandse banken is verkregen, is aan de belangrijkste voorwaarden van de voorlopige overeenkomst die op 21 oktober werd gesloten voldaan. De transactie zal naar verwachting in februari 2021 worden afgerond.

Met het akkoord over de herstructurering dat in juni 2020 met de Ad Hoc Groep werd bereikt, werd de oorspronkelijke obligatieleningsschuld van Hema meer dan gehalveerd van € 750 miljoen naar € 300 miljoen. Met de Nederlandse bankfinanciering die na afronding beschikbaar zal zijn, zullen de rentelasten dalen van meer dan € 50 miljoen op jaarbasis vóór de herstructurering naar minder dan € 10 miljoen.

Inclusief de bankfinanciering heeft het consortium een acquisitiefinanciering van € 400 miljoen geregeld en een nieuwe doorlopende kredietfaciliteit van € 80 miljoen, die samen met ongeveer € 38 miljoen aan kasmiddelen van de balans zal worden gebruikt om schulden af te lossen en de prijs aan de verkoper te betalen, onder voorbehoud van aanpassingen na afronding in februari 2021.

In het derde kwartaal liet Hema opnieuw een solide operationele performance zien, waarbij de daling van de omzet beperkt bleef tot 2,2%, ondanks de aanhoudende druk van COVID-19. De online omzet is aanzienlijk gestegen en een verdere stijging van de omzet in de winkel wordt verwacht wanneer de COVID-19-beperkingen in heel Europa afnemen zodra er op korte termijn een vaccin beschikbaar komt.

Hema sloot het derde kwartaal af met een positief eigen vermogen en een solide liquiditeitspositie. Deze ontwikkelingen onderstrepen de veerkracht en relevantie van het merk. De stappen die zijn genomen om de eigendoms- en schuldstructuur te herstructureren, stellen het bedrijf in staat om zich weer volledig op haar toekomst te richten.

Tjeerd Jegen, CEO Hema: “De aankondiging van vandaag is een belangrijke mijlpaal voor Hema, omdat de bankfinanciering een cruciale voorwaarde was voor het aangaan van de overeenkomst. Bij afronding van de transactie begin 2021, hebben we niet alleen een gezonde financiële basis met een flink lagere schuldenlast en ruimte om in onze toekomst te investeren, maar ook nieuwe eigenaren die ons voor de lange termijn ondersteunen en Hema een stabiele operationele basis geven. We kijken uit naar deze volgende fase in de ontwikkeling van Hema, en hebben er het volste vertrouwen in dat deze transactie in het belang is van iedereen die bij Hema betrokken is. Met deze overeenkomst kunnen we ons weer volledig richten op onze toekomst, en ons focussen op het leveren van fantastische producten aan onze klanten.”

Frits van Eerd, Mississippi Ventures: “We zijn er trots op dat we in de gelegenheid worden gesteld om het prachtige Nederlandse Hema over te nemen. En we waarderen vooral de steun van de drie grote Nederlandse banken ABN AMRO, ING en Rabobank bij deze transactie. Samen gaan we Hema klaarmaken voor een nieuwe fase, met behoud van het bijzondere karakter van het merk en de mensen: de goede prijs-kwaliteitverhouding, de gezellige sfeer, het kenmerkende design. We realiseren ons dat we in een onzekere tijd zitten, maar we zien de toekomst van Hema met vertrouwen tegemoet en hebben ongelofelijk veel zin om hiervan deel uit te maken.”

Bas Becks, partner Parcom: “De veerkracht en het doorzettingsvermogen van de Hema-medewerkers in de afgelopen tijd verdient veel respect en waardering. We zijn er ongelofelijk trots op dat wij een onderdeel van de toekomst van Hema uit mogen maken. We sluiten deze overeenkomst op een voor Hema cruciaal moment. Samen met de familie van Eerd gaan wij ons maximaal inzetten om het merk en de mensen van Hema bij te staan, voortbouwend op een solide fundament.”

Nu aan de voorwaarden van bankfinanciering en due diligence is voldaan, en de overeenkomst is getekend, kunnen Hema en het consortium van Van Eerd en Parcom toewerken naar afronding van de transactie. Na afronding zullen alle aandelen in handen zijn van het consortium, in een 50/50 samenwerkingsverband. Onder de nieuwe eigenaren kan Hema haar strategische plannen verder uitrollen.

De transactie en de verbeterde kapitaalstructuur zullen Hema ruimschoots financiële ruimte geven en de Groep in staat stellen om de uitdagende marktomstandigheden het hoofd te bieden. Alle huidige afspraken met de ondernemingsraad, relevante vakbonden en de medewerkers van Hema blijven gehandhaafd. De ondernemingsraad heeft positief geadviseerd over de transactie met het consortium.

De afronding zal naar verwachting in februari 2021 plaatsvinden onder voorbehoud van de gebruikelijke voorwaarden, waaronder een positief advies van de ondernemingsraad over de nieuwe kapitaalsstructuur en goedkeuring van de relevante mededingingsautoriteiten.